Vrede over moms på mindesten

- Loven skal laves om. Sådan lyder udmeldingen fra en initiativtager fra Korsør. Han er sur over, at staten opkræver moms på en ny mindesten for faldne soldater

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 7. august har Jørn-Ole Didriksen fra Korsør samlet penge ind til en ny mindesten.

Den skal stå i Rådhushaven og minde byens borgere om tabet af de to soldater, Jimmi Bøgebjerg Petersen og Simon Mundt Jørgensen. Begge døde under krigen i Afghanistan for tre år siden.

- Det går stille og roligt opad, siger Jørn-Ole Didriksen om indsamlingen, som har rundet 33.000 kroner.

Staten kræver moms

Men initiativtageren troede, at han kunne nøjes med at samle de 80.000 kroner ind, som stenen koster.

I går fik jørn-Ole Didriksen så en afgørelse fra SKAT, som siger, at han skal betale moms af beløbet. Det vil så sige 20.000 kroner oveni.

- Det er da helt grotesk, at landet skal tjene på, at vi sætter en mindesten op for to faldne soldater fra Korsør. Det strider imod min moral, siger han til TV2 ØST. 

Forlanger svar fra statsministeren

Moderen til Jimmi Bøgebjerg Petersen er også harm. Derfor gik hun både Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen og Statsminister Helle Thorning-Schmidt på klingen, da de troppede op til den nationale flagdag i går.

- Jeg spurgte hende ad (Helle Thorning-Schmidt, red.), om hun lige havde et øjeblik, og det havde hun. Så fortalte jeg hende situationen, og hun ville da se på sagen, når vi havde sendt et brev til hende, fortæller Susanne Petersen.

Det har Jørn-Ole Didriksen gjort i dag.

- Jeg håber jo selvfølgelig, at det vil føre til det, der er ret og rimeligt i den her sag: at vi får momsfritagelse for den her sten, siger han.

Svar fra Skatteministeriet

Skatteministeriet har i dag udtalt sig til TV2 ØST om sagen. En chefkonsulent skriver på vegne af Skatteminister Holger K. Nielsen i en e-mail: 

"Skatteministeren har modtaget et brev fra initiativtageren af mindestenen og vil naturligvis undersøge problemstillingen og vende tilbage med svar på brevet.

Hvis løsningen viser sig at være en ændring af momsreglerne, er der ikke tale om en let sag, da momsreglerne er indført på baggrund af EU’s momsdirektiv, som gælder i samtlige 28 medlemslande. Skatteministeriet kan ikke nationalt ændre momsreglerne, og en ændring vil forudsætte, at samtlige lande er enige herom.

Ministeren understreger dog, at han ikke må gå ind i konkrete skattesager."

Indsamling

Vil du støtte indsamlingen til mindestenen, kan du indsende et beløb på reg. 3212 kontonr. 3212 760 315