To virksomheder stævnet efter giftudslip

Tidligere i år blev der fundet rester af forbudt insektgift i to åer ved Slagelse. Nu er to virksomheder stævnet for at være ansvarlige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De to virksomheder Stena Recycling og Maribo Hilleshög bliver nu trukket ind i sagen om giftudslip i Jernbjerg Å og videre til Tude Å. Ifølge Flux Water står begge virksomheder bag flere leveringer af det giftige spildevand.

Det skriver Sjællandske.

Ifølge Flux Water kommer spildevandet fra virksomheden Maribo Hilleshög fra processen med at bejdse frø de såkaldte neonikotinoider, der er forbudt i EU. Virksomheden har dog fået en dispensation for at bruge pesticidet.

Den anden virksomhed, Stena Recycling, har indsamlet og forhandlet spildevandet videre efter aftale med Maribo Hilleshög.

Samlet set stævner Flux Water nu virksomhederne 20-25 millioner kroner i tabt fortjeneste, skriver mediet CleantechWatch.

Opsagt fra lejemål

Efter fundet af rester fra insektgift i to nærliggende åer stoppede Flux Water udledningen af spildevand efter et påbud fra Slagelse Kommune.

Der var tale om neonikotinoider, der bruges til at bekæmpe insekter. Stoffet menes at påvirke hjernefunktionen hos bier, og forbindes med den store massedød blandt de honningproducerende insekter. Stoffet minder kemisk set meget om nikotin, men regnes for langt mere giftigt – især for vandlevende insekter.

Efterfølgende blev Flux Water opsagt fra deres lejekontrakt hos SK Forsyning.

Overskred grænseværdier flere tusinde gange

Kommunens forsyningsselskab foretog mellem den 6. og 21. juni målinger af udløbet af renset spildevand fra Flux Water. Her målte de alt for høje værdier af det giftige stof neonikotinoider i vandet. Målingen viste, at koncentrationen af stoffet var mellem 5.000 og 58.000 gange for høj.

Ved rensningsanlægget var koncentrationen op til 755 gange for høj - og i Tude Å, hvor spildevandet fra rensningsanlægget ender, blev der målt overskredne grænseværdier med op til 50 gange.

Ifølge Sjællandske har salgsdirektør og medejer af Flux Water Lars Kastholm under hele forløbet understreget, at Flux Water er uskyldige og har handlet i god tro.