Virksomhed skal flytte – udledte spildevand med forbudte insektgifte

SK Forsyning har opsagt Flux Waters lejemål i Slagelse efter fund af forbudte insektgifte i virksomhedens spildevand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Virksomheden Flux Water, der behandler spildevand fra industrien, har seks måneder til at flytte fra Slagelse Renseanlæg, hvor de lige nu lejer sig ind.

Det skriver lokalavisen Sjællandske i dag.

Opsigelsen af lejekontrakten sker på baggrund af fund af ulovlige insektgifte i spildevand, som Flux Water har udledt til Jernbjerg Å. Flux Waters salgsdirektør Lars Kastholm kalder situationen ærgerlig, og han håber, at virksomheden kan blive i SK Forsynings lejemål ved Slagelse Renseanlæg.

Flux water
Læs også
Virksomhed udledte insektgift i drikkevandet
Flux water
Læs også
Virksomhed udledte insektgift i drikkevandet

- Det er en ærgerlig situation for alle. Og lige nu er vi fanget i et hjørne, som vi prøver at slippe ud af, siger Lars Kastholm til Sjællandske.

Flux Water har stoppet udledningen af spildevand efter et påbud fra Slagelse Kommune og arbejder på at finde kilden til forureningen.

Fik påbud af kommunen

I begyndelsen af juli 2019 fik Flux Water et påbud af Slagelse Kommune. Flux Water skulle stoppe udledningen af spildevand, fordi der var fundet rester af insektgift i vandet.

Der var tale om neonikotinoider, der bruges til at bekæmpe insekter. Stoffet menes at påvirke hjernefunktionen hos bier, og forbindes med den store massedød blandt de honningproducerende insekter. Stoffet minder kemisk set meget om nikotin, men regnes for langt mere giftigt – især for vandlevende insekter.

Roe
Læs også
Bliver brugt på roemarker - miljøminister lægger op til fortsat brug af udskældt pesticid
Roe
Læs også
Bliver brugt på roemarker - miljøminister lægger op til fortsat brug af udskældt pesticid

Flux Water har ikke tilladelse til at behandle eller udlede neonikotinoider. Derfor er det heller ikke et stof, som Slagelse Kommune normalt måler efter. Måleresultatet, som nu får kommunen til at gribe ind, blev lavet i forbindelse med et EU-projekt, som har fokus på lægemidler i spildevand.

Tidligere på året havde kommunen målt forhøjede niveauer uden at kunne fastslå kilden. Det var først med de nye måleresultater, at kommunen opdagede, at forureningen stammede fra Flux Water.

- Ud fra de oplysninger vi har nu, mener vi ikke, at der er nogen grund til at frygte for sundhedsmæssige konsekvenser. Vi har taget kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og Miljøstyrelsen for at få deres vurdering af konsekvenser for miljø og sundhed, sagde afdelingsleder Jette Jungsberg fra Slagelse Kommune i en pressemeddelelse tidligere på måneden.


Nyhedsoverblik