Vikingefestival må tænde op for bålene på trods af afbrændingsforbud

I dag begynder Vikingefestivalen på Trelleborg, og der vil være bål, selvom der egentlig er afbrændingsforbud. Festivalen har fået særtilladelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra i dag og den kommende uge slår 1.100 vikinger sig ned på Trelleborg ved Slagelse til den årlige Vikingefestival.

På festivalen kan hele familien få lov til at prøve at leve som vikinger omkring år 980, hvor Trelleborg blev bygget. Det betyder blandt andet, at der bliver lavet mad over bål, og det var lige ved at give arrangøren gevaldige problemer.

Over hele landet er der nemlig afbrændingsforbud i øjeblikket på grund af tørken, men festivalen har fået særtilladelse til at tænde op.

quote Vi er rigtig glade for, at vi ikke endte i en katastrofe med 1.100 vikinger

Anne-Christine Larsen, museumschef

- Vi har i flere år bygget et beredskab op med brandstationer hver 25. meter. Og så har vi fået dispensation, så vi ikke må tænde op med brænde, men i stedet med kokosbriketter. De sprutter ikke, der er ikke gløder og gnister, der kan blive båret med vinden og antænde græsset, siger museumschef på Trelleborg, Anne-Christine Larsen.

- Og så har vi slukkere over det hele i teltene og sådan noget, tilføjer hun.

I dag har museumschefen desuden gennemgået hele pladsen, alle syv hektar, så der er styr på brandsikkerheden.

Dufter ikke af bål på samme måde

Det ville have været et stort problem for festivalen, hvis de havde fået nej til at tænde op. 

- Vi er rigtig glade for, at vi ikke endte i en katastrofe med 1.100 vikinger. Det ville have uoverskuelige konsekvenser. Vi kunne måske godt klare morgenmad og frokost, og man kan koge vand i kulissen, men hvor skal de lave aftensmad? Det ville være uoverskueligt, siger museumschefen.

Og nu har festivalen så slået dørene op, de første vikinger er kommet, og der er også kommet flere besøgende allerede.

- Der er ikke helt den samme duft af bål på pladsen, men det er fint. Det fungerer faktisk rigtig godt med kokosbriketterne. Det gør det, siger Anne-Christine Larsen.

Lammeboden bruger brænde

Enkelte steder har Vikingefestivalen dog fået lov til at bruge rigtigt brænde.

- Vi har lidt brænde kørende inde i husene, og så har Lammeboden lavet læskærme, har gravet bålet ned og har tag over, så der ikke kommer gnister. De har fået lov til at bruge almindeligt brænde, men det er helt specielt for dem, siger hun.

quote Når det handler om sikkerhed, så er det vigtigt at vide, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er tilladt

Anne-Christine Larsen, museumschef

Og så har folkene på stedet holdt et langt møde for at få sikkerhedsreglerne på plads.

- Når det handler om sikkerhed, så er det vigtigt at vide, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er tilladt, siger Anne-Christine Larsen.

Undersøger transport til lands

Frem til den 22. juli kan man deltage i en masse aktiviteter på festivalen. Man kan skyde med bue og pil, komme i træning som kriger i Harald Blåtands hær og se en falkoner med sine jagtfugle. I alt er der 70 boder på festivalen.

Og så kan man også blive klogere på historien, når en karavane på mandag når frem til Trelleborg.

- Det er et lille forskningsprojekt, hvor vi prøver at genskabe, hvordan man kom frem til lands på den tid. Meget transport dengang foregik med skibe, men der var også transport til lands, selvom der var meget skov og sådan. Så mandag prøver en karavane at eftervise det. De kører med en vogn og en rubust hest, og ellers er der mange, der går med alt deres udstyr, siger museumschefen.

Festivalen har åbent alle dage fra den 14. til den 22. juli fra klokken 10 til 17.