Vi anmelder oftere socialt bedrageri

Kommunerne får stadig oftere tip fra offentligheden om muligt socialt bedrageri eller sort arbejde. Det er dog sjældent, at borgernes tip kan bevises.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Håndværkere, der arbejder hos naboen på mærkelige tidspunkter. Eller en bil parkeret foran en enlig mors rækkehus i nattetimerne.

Danskerne holder øje med hinanden, og det mærker de ude i landets kommuner. I løbet af årets første måneder er antallet af anonyme anmeldelser om socialt bedrageri steget markant.

Anmeldelser via internettet

ISlagelse Kommune kan borgerne indsende anonyme anmeldelser via internettet, og her indkom 55 i januar i år. Det er en stigning på 60 procent i forhold til samme måned året før. Ifølge Helle Guldager, afdelingsleder for Center og Borgerservice, har DR's programserie "Aktion Socialt Bedrageri" medvirket til stigningen, men mest af alt den økonomiske krise.

- Når krisen kradser, er der en tendens til, at folk bliver mere opmærksomme på, om der er nogen, der får noget, som de ikke er berettigede til. De er jo skatteydere i samme kommune, siger hun.

Sagerne holder ofte ikke

En gennemgang af det seneste års anmeldelser i Slagelse viser, at kun hver femte sag holder stik. De øvrige er enten grundløse eller umulige for kommunen at føre bevis for.

- Det kan det sige noget om, at der er nogen som lidt hurtigt beskylder andre for noget, som man ikke ved, om er rigtigt, siger Helle Guldager.

Alligevel mener hun, at det giver mening at have fokus på socialt bedrageri. De ansatte i kontrolenheden standser eller forhindrer udbetalinger for cirka 10 millioner kroner om året.

Enlige mødre føler sig forfulgt

Hos Den Sociale Retshjælp mærkes det, at kommunerne opruster i jagten på bedragere. Især mange enlige mødre føler sig forfulgt, siger leder Sandy Madar

- Beskyldningerne fyger til højre og venstre, og selv om der selvfølgelig er nogen, som snyder, så er der mange, som uden grund kommer under mistanke, siger hun.

/ritzau/


Nyhedsoverblik