Ventede et døgn på behandling (video)

Næsten et helt døgn med et utal henvisninger rundt i sygehussystem. Det måtte Tonie Farbæk igennem, før det lykkedes hende at få indlagt hendes 19-årig søn for behandling af psykoser og forsøg på selvmord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag aften i sidste uge ringer Tonie Farbæks søn Lennart og fortæller, at han har det rigtig skidt og gerne vil indlægges. Han lider af skizofreni og har tidligere været indlagt på Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Holbæk.

- Han har haft en alvorlig psykose. Har bl.a. skåret i sig selv 20-30 steder på armen, og han fortæller mig, at han kan huske, at han på et tidspunkt også har haft en ledning rundt om halsen, fortæller Tonie Farbæk

Se TV2 ØSTs interview med Tonie Farbæk og hendes søn Lennart herunder:
[video:flv:090618_psyk.flv]

Hun kontakter Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Holbæk, men får at vide, at den rigtige vej gennem systemet er via skadestuen i Slagelse.

Her begynder så en længere rundtur i akutsystemet. I Slagelse sender de Tonie Farbæk tilbage til Holbæk, før de finder frem til, at hun skal tale med en psykiater. De dog ikke, hvem der har vagten,og hvornår vedkommende har tid.

Efter nogle timers rundtur i systemet beslutter Tonie Farbæk sig for at hente sønnen Lennart på hans bopæl i Korsør.

- Han siger han har det rigtig dårligt. Han er bange for sig selv, og beder mig komme og hente ham, forklarer Tonie Farbæk.

På vejen tilbage får de besked fra sygehuset i Slagelse. De skal tage hjem og vente på vagtlægen. Hun konstaterer efter et par timers ventetid, at Lennart skal tale med en psykiater næste dag i Holbæk.

- Så vi får Lennart i bilen og kører mod Holbæk, men på vejen ringer psykiateren og aflyser mødet, de har ikke tid alligevel, siger Tonie Farbæk

Nu skal de i stedet tage på skadestuen i Slagelse. Her venter de igen et par timer for derefter at blive mødt af en ortopædkirurg.

Lægen for dog fat på en psykiater i Holbæk, og til sidst lykkedes det, at få Lennart indlagt, dog på et voksenpsykiatrisk afdeling i Slagelse.

- jeg synes ikke det er rimeligt, at mennesker skal trækkes igennem sådan en omgang. Vi har været kastebold, der er ingen, der har villet tage ansvaret for noget som helst, siger Tonie Farbæk.

Den radikale Knud Munksgaard, der er næstformand i Forum for Psykiatriplanlægning i Region Sjælland, undrer sig over forløbet

- For det er jo klart en psykisk lidelse, og man kender ham i systemet. Jeg vil i hvert fald rejse sagen for at høre nærmere om det. For der må være noget i systemerne, der ikke fungerer rigtigt, forklarer han.