Venstre: Det skal være nemmere for danskere at tage en ægtefælle til landet

Venstre er kede af sagen fra Slagelse, hvor en filippinsk kvinde skal forlade Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 2005 kom fillipinske Remelyn Gulane Ungui til Danmark. For 10 år siden blev hun gift med sin danske mand Kim Barner, og sammen har de sønnen Reki på ni år.

Den lille familie, som bor i Slagelse, står nu til at blive splittet ad. Remelyn Gulane Ungui er nemlig blevet udvist af Danmark, fordi familien ikke opfylder kravene for familiesammenføring.

I kølvandet på sagen slår Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth (V) et slag for, at det skal være nemmere for danskere at tage deres udenlandske ægtefæller til Danmark, men det skal ske på særlige betingelser.

- Det er en brandærgerlig sag, netop fordi det er en kvinde, som har giftet sig med en dansker. Men der er nødt til at være et minimumskrav i forhold til det beløb, man stiller som økonomisk sikkerhed, og det har man åbenbart ikke gjort her. I forhold til tilknytningskravet er det noget, vi ønsker at se på for at gøre det nemmere for en dansker at tage en ægtefælle til Danmark, siger Marcus Knuth (V).

Remelyn Gulane Unguis udvist
Læs også
Dansk gift og mor til niårig: Nu bliver Remelyn udvist
Remelyn Gulane Unguis udvist
Læs også
Dansk gift og mor til niårig: Nu bliver Remelyn udvist

Venstre: Økonomisk sikkerhed er nødvendigt

For to år siden søgte ægteparret om opholdstilladelse til Remelyn Gulane Ungui, og i 2016 skulle Kim Barner stille økonomisk sikkerhed på knap 21.000 kroner. Fordi Remelyn Gulane Ungui bestod en danskprøve, blev garantien nedbragt til 10.000 kroner. Men på daværende tidspunkt havde Kim Barner ikke mulighed for at stille pegene som bankgaranti.

Netop den økonomiske sikkerhed er ifølge Marcus Knuth nødvendig for at kunne kontrollere tilflytning til landet.

- Jeg synes, at den her sag er rigtig, rigtig ærgerlig, netop fordi man kan se, at kvinden har boet her i lang tid. Men vi bliver også nødt til at have nogle minimumstandarder for de krav, vi stiller. Som jeg kan se i medierne omkring sagen, der har man åbenbart ikke stillet god nok økonomisk sikkerhed til rådighed, og der er vi nødt til at have en minimumsbarriere, så vi ikke bare åbner for hele Mellemøsten, den ønsker familiesammenføring til Danmark, siger Marcus Knuth.

Filippinsk mor udvist i Slagelse
Læs også
Politiker efter Slagelse-sag: En dansker skal kunne forelske sig i en udlænding
Filippinsk mor udvist i Slagelse
Læs også
Politiker efter Slagelse-sag: En dansker skal kunne forelske sig i en udlænding

Danskere skal have positiv forskelsbehandling

Overordnet set er reglerne gode nok, mener Marcus Knuth – men han ville gerne justere på tilknytningskravet.

- Overordnet synes jeg, at reglerne er gode nok. Man skal stille et beløb som sikkerhed, så vi ikke bare åbner op for, at alverden kommer til Danmark. Men i forhold til tilknytningskravet har vi hidtil haft en positiv særbehandling af danskere. Der er det desværre EU, der har sagt, at det må vi ikke gøre, fordi det er forskelsbehandling, siger Marcus Knuth og fortsætter:

- Derfor er vi ved at kigge på præcis det område for at se, hvad vi kan gøre for at tilgodese danskere, der gerne vil have en ægtefælle til udlandet i modsætning til folk, der måske lige er kommet hertil fra Mellemøsten, så vi ikke åbner op for en massiv tilstrømning. 


Nyhedsoverblik