¨

Unikke guldspiraler på udstilling

Foto: TV ØST

Onsdag vil 2000 guldspiraler fra bronzealderen blive udstillet på Skælskør Bymuseum.

Det var ved Boeslunde på Sjælland, at de omkring 2000 små guldspiraler dukkede op. Fundet forundrede arkæologerne, der aldrig havde set noget lignende.

Onsdag har alle nu muligheden for ved selvsyn at kigge nærmere på de specielle guldstykker, når Skælskør Bymuseum sætter dem på udstilling.

Hvad de mange spiraler på op til tre centimeters længde har været brugt til er stadig et mysterium - selvom teorierne har været mange.

- Måske har spiralerne været fæstnet på snore, der har siddet som små frynser på en hat eller en parasol. Måske har de været flettet i håret eller været broderet på dragten. Faktum er, at vi ved det ikke, men jeg hælder til, at de var en del af en præstekonges dragt eller hovedbeklædning, sagde museumsinspektør Flemming Kaul fra Nationalmuseet efter fundet af de mærkelige spiraler.

Spiralerne dukkede op, da der tidligere var blevet fundet guld i området, og Museum Vestsjælland valgte derfor sammen med Nationalmuseet at grave videre på stedet.

Alle spiralerne blev udgravet inden for et område på nogle få kvadratmeter, og stammer ifølge eksperterne fra bronzealderen.  

Kirsten Christensen, som er museumsinspektør på Museum Vestsjælland vil være med til at vise spiralerne frem. Udstillingen finder sted mellem 13 og 15.

00:28 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App