¨

Unge skal lære at undgå klatgæld

Foto: TV ØST

Der var økonomi på skoleskemaet på Campus Slagelse i dag. De unge skal lære at holde sig fra dyre forbrugslån, og det kan ikke gå hurtigt nok. For den samlede private gæld er nu den højeste nogen sinde: 12, 5 milliarder.

De unge ved alt for lidt om økonomi og låner alt for mange penge. Ifølge nye tal fra Finanstilsynets Penge- og Pensionsråd kan næsten en tredjedel af de unge nu betegnes som financielt svage. De har blandt andet problemer med forbrugslån.

Derfor lagde den nye "På Røven"-kampagne med Huxi Bach og Karen Thisted som værter i dag vejen forbi Campus Slagelse. Kampagnen skal lære de unge at tænke, før de låner.

- Mange unge og studerende har ikke så mange penge. Men vi vil bare gerne ud og sige: prøv at tænke dig om før du låner pengene, så du ikke betaler overpriser på for eksempel en fladskærm, siger sociolog i Penge- og Pensionspanelet, Louise Skjødsholm.

Finanstilsynets undersøgelse viser, at under halvdelen af de unge i Region Sjælland lægger budget. Det kan give problemer.

- Mange kommer til at stå med en gæld, inden de er færdige og står så med den gæld, når de skal stifte familie med hus og børn, og hvad der ellers følger med, siger Mette Gøth Christensen, der er studerende på Campus Slagelse.

Største gæld nogen sinde

Den seneste analyse fra Danmarks største register over dårlige betalere, Experians RKI-register, viser, at den samlede private gæld nu er opppe på 12,5 milliarder kroner. Det er en stigning på over 40 procent siden 2007.

Vanen tro er det sjællænderne, minus region Hovedstaden, der hyppigst ryger i gældsfælden, og igen er Lolland-Falster hårdest ramt.

- Vi spår nødigt om fremtiden, men der er absolut ikke noget der tyder på, at kurven vil knække foreløbigt, siger Experians pressechef for de nordiske lande, Kim Bach.

04:15 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App