Undrede du dig også? Satellitter skyld i mystiske prikker på himlen nytårsaften

Små prikker kunne opleves på himlen nytårsaften. Prikkerne stammer fra satellitter sendt i kredsløb om jorden for at give bedre internet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mystiske lysende prikker på himlen nytårsaften satte grublerierne i gang hos en række borgere fra Sydvestsjælland og på Lolland. 

Borgerne observerede 20-30 små, hvide prikker, som dukkede op fra vest og bevægede sig på en lige linje i østgående retning i samme tempo som et fly, men uden lyd eller kondensstriber. 

Prikkerne stammer fra Starlink-satellitter, der er sendt i kredsløb om jorden af rumfartsvirkomheden SpaceX med formålet om at forbedre internettet på hele koden. 

quote Man skal ikke være bange for, at de lige pludselig drætter ned

Cecilie Sand Nørholm, astrofysiker, Planetarium.

Satellitterne bliver sendt op i grupper. Den 11. november blev der sendt 60 stykker op lige efter hinanden, hvilket er grunden til, at de kan ses på en lige linje. Satellitterne har været synlige fra Danmark ad et par omgange mellem klokken 16.30 og 20.30 nytårsaften.

Det fortæller Cecilie Sand Nørholm, der er astrofysiker på Planetarium.

- Det er ikke selve satellitterne, vi kan se fra jorden, for de er ret små. For at få strøm har satellitterne solpaneler på sig, og det er faktisk refleksionen fra solens lys på solpanelerne, man kan se, siger hun.

De er ufarlige

SpaceX er ejet af forretningsmanden og Tesla-grundlæggeren Elon Musk, som i alt vil sende 12.000 Starlink-satellitter i kredsløb om jorden. Derfor kan vi i fremtiden forvente at se flere at de små og ufarlige prikker på himlen i fremtiden. 

 
  Foto: Camilla M. B. Larsen / Privatfoto

- Jeg kan sagtens forstå, at man undrer sig, da det ser noget mystisk ud, men de er ganske ufarlige. Man skal ikke være bange for, at de lige pludselig dratter ned, siger Cecilie Sand Nørholm.