Ulovlig opkrævning af kørepenge: Det virker, som om Slagelse Kommune nøler med vilje

Landsforeningen Autisme kritiserer Slagelse Kommune for at være for lang tid om at tage stilling til en sag om tilbagebetaling af kørselspenge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et år og tre måneder.

Så lang tid har Slagelse Kommune foreløbigt været om at behandle en sag om tilbagebetaling af kørselspenge til cirka 500 handicappede borgere.

- Desværre er det jo noget, vi har oplevet flere andre steder rundt omkring i landet. Man hører om, at tingene trækker ud, og tingene bliver lagt på hylden, siger Stina Lund, der er formand for Landsforeningen Autisme, kreds Vestsjælland.

quote Man kan nemt få en følelse af, i hvert fald når man sidder i vores stol, at det er noget, der lidt bevidst bliver gjort for at sylte tingene

Stina Lund, Fmd., Landsforeningen Autisme, Kreds Vestsjælland

-  Man kan nemt få en følelse af, i hvert fald når man sidder i vores stol, at det er noget, der lidt bevidst bliver gjort for at sylte tingene.

Tog for meget for kørsel til lægen

Sagen handler om, at kommunen har opkrævet for mange penge for kørsel af handicappede borgere til fritidsaktiviteter og ud på ture.

Vagn Kviesgaard fra Korsør er far til en dreng med autisme, og han fortæller, at hans søn blandt andet bliver kørt til og fra svømining i Sorø, til læge og til Bilka for at handle. Men Slagelse Kommune har taget for mange penge for turene.

Sag om tilbagebetaling af kørselspenge

Ifølge Vagn Kviesgaard har hans søn ikke betalt for kørsel siden sidste efterår, men kommunen har stadig ikke taget stilling til, om borgerne skal have det, de har betalt for meget, tilbage.

- Jeg har svært ved at tro, at det reelt bare er en fejl, der sker, siger Stina Lund med henvisning til, at Slagelse Kommune har haft et svar liggende fra Kommunernes Landsforening i sagen siden oktober, men at svaret ikke er blevet klommunikeret videre til politikerne. 

- Jeg synes, der skal en forklaring på bordet – hvordan er det foregået, og hvordan er det sket? Det fortjener de involverede parter at få, siger kredsformanden til TV ØST.

Forhaling af sag 

Lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, Sten Bønsing, fortalte tidligere på ugen, at det kan være belejligt for kommunen at forhale beslutningen om tilbagebetaling:

- Det er helt klart, at for hver måned der går, hvor KL og kommunen tænker, så forsvinder der krav i den anden, som de bliver fri for at betale, sagde han med henvisning til reglerne om forældelse.

Den tilgang til sagen, læner Stina Lund sig også op ad.

- Man får fornemmelsen af, at de forsøger at se, hvor langt de kan gå. Men man skal huske på, at det her handler om nogle af de svageste borgere, vi har, som har brug for noget støtte og noget hjælp og noget vejledning, og så udnytter man dem bare.

TV ØST har ad flere omgange forsøgt at få et interview med borgmester Stén Knuth (V) om sagen men foreløbigt uden held. 

Slagelse Kommune har i årevis opkrævet for mange penge for transport af handicappede. Men selvom der nu er gået et år, så er pengene ikke blevet tilbagebetalt. Nu rejser både lokale byrådsmedlemmer og Landsforeningen Autisme kritik af kommunen.