¨

Ulovlig opkrævning af kørepenge: Det virker, som om Slagelse Kommune nøler med vilje

- Jeg har svært ved at tro, at det reelt bare er en fejl, der sker, siger Stina Lund, som er formand for Landsforeningen Autisme, Kreds Vestsjælland. Foto: TV ØST

Landsforeningen Autisme kritiserer Slagelse Kommune for at være for lang tid om at tage stilling til en sag om tilbagebetaling af kørselspenge.

Et år og tre måneder.

Så lang tid har Slagelse Kommune foreløbigt været om at behandle en sag om tilbagebetaling af kørselspenge til cirka 500 handicappede borgere.

- Desværre er det jo noget, vi har oplevet flere andre steder rundt omkring i landet. Man hører om, at tingene trækker ud, og tingene bliver lagt på hylden, siger Stina Lund, der er formand for Landsforeningen Autisme, kreds Vestsjælland.

Man kan nemt få en følelse af, i hvert fald når man sidder i vores stol, at det er noget, der lidt bevidst bliver gjort for at sylte tingene

Stina Lund, Fmd., Landsforeningen Autisme, Kreds Vestsjælland

-  Man kan nemt få en følelse af, i hvert fald når man sidder i vores stol, at det er noget, der lidt bevidst bliver gjort for at sylte tingene.

Tog for meget for kørsel til lægen

Sagen handler om, at kommunen har opkrævet for mange penge for kørsel af handicappede borgere til fritidsaktiviteter og ud på ture.

Vagn Kviesgaard fra Korsør er far til en dreng med autisme, og han fortæller, at hans søn blandt andet bliver kørt til og fra svømining i Sorø, til læge og til Bilka for at handle. Men Slagelse Kommune har taget for mange penge for turene.

Sag om tilbagebetaling af kørselspenge

  • I 2011 indskærpede Trafikstyrelsen overfor alle landets kommuner, at de kun må lade borgerne betale for brændstof og sprinklervæske og altså ikke også for chaufførens timer.
  • I 2015 indskærpede daværende transportminister Magnus Heunicke (S) reglerne igen.
  • Slagelse Kommune har henvist den manglenende stillingtagen i sagen til, at man manglede svar fra Kommunernes Landsforening, KL.
  • Onsdag i denne uge kom det frem, at kommunen faktisk har haft et svar liggende fra KL siden oktober, men ikke fået det videreformidlet.
  • Svaret fra KL går ifølge Slagelse Kommune på, at foreningen ikke vil tage stilling i sagen, men at det er op til kommunerne selv at finde ud af, om borgerne skal have penge tilbage.

Ifølge Vagn Kviesgaard har hans søn ikke betalt for kørsel siden sidste efterår, men kommunen har stadig ikke taget stilling til, om borgerne skal have det, de har betalt for meget, tilbage.

- Jeg har svært ved at tro, at det reelt bare er en fejl, der sker, siger Stina Lund med henvisning til, at Slagelse Kommune har haft et svar liggende fra Kommunernes Landsforening i sagen siden oktober, men at svaret ikke er blevet klommunikeret videre til politikerne. 

Læs også Betalte kommunen 80.000 kroner for transport: - Jeg er blevet røvrendt

- Jeg synes, der skal en forklaring på bordet – hvordan er det foregået, og hvordan er det sket? Det fortjener de involverede parter at få, siger kredsformanden til TV ØST.

Forhaling af sag 

Lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, Sten Bønsing, fortalte tidligere på ugen, at det kan være belejligt for kommunen at forhale beslutningen om tilbagebetaling:

- Det er helt klart, at for hver måned der går, hvor KL og kommunen tænker, så forsvinder der krav i den anden, som de bliver fri for at betale, sagde han med henvisning til reglerne om forældelse.

Den tilgang til sagen, læner Stina Lund sig også op ad.

- Man får fornemmelsen af, at de forsøger at se, hvor langt de kan gå. Men man skal huske på, at det her handler om nogle af de svageste borgere, vi har, som har brug for noget støtte og noget hjælp og noget vejledning, og så udnytter man dem bare.

Læs også Kommune lod handicappede vente: Intern kommunikationsfejl satte sag på pause

TV ØST har ad flere omgange forsøgt at få et interview med borgmester Stén Knuth (V) om sagen men foreløbigt uden held. 

04:04

Slagelse Kommune har i årevis opkrævet for mange penge for transport af handicappede. Men selvom der nu er gået et år, så er pengene ikke blevet tilbagebetalt. Nu rejser både lokale byrådsmedlemmer og Landsforeningen Autisme kritik af kommunen.

Luk video

Læs også Udvalgsmedlemmer i Slagelse Kommune: Sæt juleferien på stand-by og få styr på sagen

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App