Udvalgsformand i vildrede: Svært at sige hvordan tilbagebetaling til handicappede skal løses

Handicappede borgere må fortsat vente på, at Slagelse Kommune tager stilling til sag om tilbagebetaling af forkert opkrævede kørepenge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skal Slagelse Kommune betale kørepenge tilbage til handicappede borgere eller ej?

Det spørgsmål har foreløbigt taget over et år at få et svar på, og vi skal ind i 2018, før der kommer et svar.

- Det bliver nok ikke før efter nytår, på det første udvalgsmøde. Vi kan ikke nå at få lavet noget sagsmateriale til et møde inden da, siger Anders Kofoed (V), formand for Handicap- og Psykiatriudvalget i Slagelse Kommune.

500 handicappede har betalt for meget

Sagen drejer sig om cirka 500 handicappede borgere på kommunens botilbud, som er blevet opkrævet for mange penge for at blive kørt til bl.a. læge og til fritidsaktiviteter.

quote I Horsens, har man afvist at betale penge tilbage. Det er ikke der, vi er, men vi skal jo lige finde ud af, hvordan man skal gøre det.

Anders Kofoed (V), Fmd., Handicap- og Psykiatriudvalget, Slagelse

Kernen i sagen er en tolkning af lovgivning om, hvordan private ture skal takseres.

Men i 2011 indskærpede Trafikstyrelsen første gang overfor kommunerne, at de kun må lade borgerne betale for brændstof og sprinklervæske. En tolkning, som daværende transportminister, Magnus Heunicke (S) gentog i 2015.

Men om det betyder, at de handicappede borgere så får penge tilbage fra Slagelse Kommune er stadig uvist.

- Det er ikke bare lige sådan at finde ud af, siger Anders Kofoed (V):

- Rent juridisk skal vi finde ud af, hvad der er op og ned. Det har man gjort i Horsens, her har man afvist at betale penge tilbage. Det er ikke der, vi er, men vi skal jo lige finde ud af, hvordan man skal gøre det.

Horsens betaler ikke penge tilbage

I Horsens Kommune er man – ligesom i Slagelse – stoppet med at opkræve betaling for private ture i bostedernes busser, men har til gengæld afvist at betale penge tilbage til borgerne med henvisning til, at reglerne på området har været uklare.

Den fremgangsmåde har Ankestyrelsen accepteret, fortæller Anders Kofoed (V) .

Han vil ikke afvise, at man vil betale penge tilbage til borgere i Slagelse, som er blevet opkrævet for mange penge for kørsel:

quote Forvaltningen skal have regnet frem og tilbage, hvad er ulovlig opkrævning og hvad er ikke, og det tager noget tid.

Anders Kofoed, Fmd., Handicap- og Psykiatriudvalget, Slagelse

- Men det er jo ikke kun to familier, det her vedrører. Man skal ind og se på alle 500, for noget af den kørsel, der har været, var noget, som vi skulle køre, og noget af det var udover. Så forvaltningen skal have regnet frem og tilbage, hvad er ulovlig opkrævning og hvad er ikke, og det tager noget tid, siger Anders Kofoed.

Dyrby Paulsen: Sagen bør afsluttes

Tidligere i dag, fredag lagde den kommende borgmester, John Dyrby Paulsen (S) et opslag på facebook, som kunne tyde på, at der var en afklaring i sagen:

Dyrby Paulsen skriver, at "det er en lidt besynderlig sag, som bør afsluttes og penge tilbagebetales".

- Jeg er ikke uenig i, men det er ikke bare lige, det er et kæmpe regnestykke det her, siger Anders Kofoed som reaktion på Dyrbys lovning om tilbagebetaling.

Handicappede må selv betale for private ture 

I efteråret 2016 stoppede Slagelse Kommune med at opkræve betaling for private ture i bostedernes busser, men det betyder så også, at kommunen nu kun står for den kørsel, den skal tage sig af som for eksempel læge- og tandlægebesøg.

- Resten må borgerne så selv betale for ved hjælp af flextrafik eller andre, siger han til TV ØST.

TV ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den kommende borgmester, John Dyrby Paulsen (S).