Tunge speciallavede borde stjålet fra velbesøgt udflugtsmål - forening udlodder dusør

Stigsnæs Kystbatteri har fået stjålet de særlige borde-bænke-sæt, som har en værdi af 30.000 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et populært udflugtssted i Stigsnæs ved Skælskør er blevet tre massive træborde og seks massive træbænke fattigere over weekenden. 

Ukendte gerningsmænd har været forbi og fjerne de tunge bord-bænke-sæt til stor ærgrelse for Stigsnæs Kystbatteri Venneforening, som har brugt mange frivillige timer på at forskønne området ved det historiske kystbatteri.

Det var Stigsnæs Kystbatteri Venneforenings pr-ansvarlige og rundviser Henrik Falch, der opdagede, at de tunge sæt var væk søndag, da han kom derud for at afholde en rundvisning, som han plejer.

- Først tænkte jeg: "hvor er de flyttet hen"? For jeg havde oplevet et par weekender før, at nogen havde flyttet et sæt for at sidde et andet sted. Så jeg gik ned på stranden for at lede, men der var de ikke. Jeg tænkte, det kan sgu ikke være rigtigt, at der er nogen, der har stjålet dem, fortæller han. 

Tunge og svære at flytte

Men efter sin søgen kunne Henrik Falch konstatere, at de speciallavede sæt var helt væk fra området. 

Han vurderer, at der må have været flere personer om tyveriet, og at de også har haft noget at fragte bordene og bænkene væk i, fordi de har en vægt og størrelse, som ikke gør dem helt nemme at flytte på. 

- Jeg ved, at jeg lige nøjagtig kan løfte en af bænkene, men ikke et af bordene. Selvom jeg er fyldt 60, så vil jeg mene, at jeg er i stand til at løfte ret tunge ting. Men det her er massive planker på fire-fem centimeter i tykkelse. De må have været flere om det, og de må have haft noget materiel at køre dem væk i, siger Henrik Falch. 

De pågældende borde og bænke blev gjort sommerklar af Jan Buckwald i juni. Men nu er de altså blevet stjålet.
De pågældende borde og bænke blev gjort sommerklar af Jan Buckwald i juni. Men nu er de altså blevet stjålet. Foto: Steen Olsen - Stigsnæs Kystbatteri Venneforening

Han har undersøgt området for spor efter et køretøj, der kunne have fragtet borde-bænke-sættene fra stedet, men uden resultat.

- Regnen har skyllet de spor, der måtte være, væk, siger han. 

Trist og tarveligt

Stigsnæs Kystbatteri ved Skælskør blev genrejst over tre år fra 2016 til 2019 af en arbejdsgruppe af selvudnævnte nørder, der interesserer sig for historie og kystartilleri. 

Både Henrik Falch og formanden for Stigsnæs Kystbatteri Venneforening, Steen Olsen, fortæller, at der ligger et stort frivilligt arbejde bag genrejsningen og området, hvor borde-bænke-sættene stod. Derfor er de ekstra ærgerlige over, at stedet har været udsat for tyveri. 

- Når man har brugt tre år på at søge 117 nævn for overhovedet at kunne lave det, og man har rejst 640.000 kroner fra diverse fonde og ikke mindst brugt mange timers frivilligt arbejde på at skabe det, så bliver jeg så sur over, at nogle idioter ødelægger det for andre. Det er så trist og tarveligt, siger Steen Olsen og tilføjer:

- Det er trist for foreningen, og det er trist for alle de mennesker, vi ved, der er glade for at bruge det som udflugtssted. 

Udlodder dusør

Tyveriet er anmeldt til politiet og foreningens forsikring. Foreningen har også valgt at gå ud offentligt og bede om hjælp. De udlodder i den forbindelse en dusør på 1000 kroner til dem, der kan komme med flere informationer i sagen.

Læs også
Attraktion med afstand:
Genoplev et glemt stykke krigshistorie under åben himmel
Læs også
Attraktion med afstand:
Genoplev et glemt stykke krigshistorie under åben himmel

Foreningen har en sparsom indtægt fra medlemskontingenter og kaffesalg, så der er ikke råd til at købe tre nye tilsvarende sæt. Derfor håber de, at nogen kan hjælpe dem med at finde de særlige borde og bænke. 

De kan kendes på det autentiske udseende og på, at Stigsnæs Kystbatteris logo med tre kanoner er fræset ind i træet.