Trodser usikkerhed om studentertur: Torbjørn gør vognparken klar for tusinder af kroner

Hvert år skal alle lastvognene synes forud for de traditionsrige studentervognture. I år alt uvist, men vognmand Torbjørn Bay forbereder sig på trods.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Studentertiden nærmer sig - og dermed også tiden for de traditionsrige studentervognture. Men ingen ved endnu helt, hvordan de kommende studenter får lov til at fejre deres afsluttede eksamener i år.

Det giver hovedbrud i Slagelse for Torbjørn Bay. Han har fem lastvogne, heriblandt en gammel Mercedes Benz fra 1959 specialbygget til studenterkørsel. Men han ved ligesom studenterne ikke, om der bliver nogen fest, og om han skal gøre sine studenterlastbiler klar til kørsel eller ej.

quote Ellers når vi det ikke. Så bliver det hu hej vilde dyr i sidste øjeblik, og det bryder jeg mig ikke om

Torbjørn Bay, vognmand, Slagelse

Endnu er der ikke meldt noget officielt ud om, hvorvidt studenterne får lov til at køre studenterkørsel.

- Jeg ved lige så lidt som alle andre, lyder det Torbjørn Bay, der står til at tabe indkomst.

Men det er ikke det største problem.

- Det er uvisheden, siger han.

Har selv ombygget lastbilerne

Før end lastbilerne må køre ud på landevejene med hujende og glade studenter på ladet, skal lastbilerne synes til den nette sum af 12.500 kroner i alt. Og i år skal bilerne også have tjekket fartskriver, ligesom skiltene på vognparken skal opdateres.

Artiklen fortsætter under billedet

Vognparken tæller fem lastvogne, som nu bliver gjort klar - for som Torbjørn Bay siger: - Så bliver det hu hej vilde dyr i sidste øjeblik. Og det bryder han sig ikke om.
Vognparken tæller fem lastvogne, som nu bliver gjort klar - for som Torbjørn Bay siger: - Så bliver det hu hej vilde dyr i sidste øjeblik. Og det bryder han sig ikke om. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Jeg vil ikke køre over til skiltemanden og få lavet skilte, der står 2020 på, hvis ikke vi kommer ud at køre, siger Torbjørn Bay.

Den første studentertur kørte han i starten af 1980’erne. Siden har han også kørt sin egen datters studenterhold rundt i 1996.

Lastbilerne har han hentet i blandt andet Norge, og selv ombygget til studenterbiler indrettet med bænke på ladet. Det er gennem blevet til tusindvis af studenter, som har været på tur med Torbjørn Bays studenterlastvogne.

Vognmand tror på grønt lys

Men i år er alt usikkert. Studenterne skal dog ikke frygte økonomiske tab, lyder det fra Torbjørn Bay.

Artiklen fortsætter under billedet

Studenterhuen er et minde fra det år, hvor Torbjørn Bay kørte sin egen datters klasse på studentertur.
Studenterhuen er et minde fra det år, hvor Torbjørn Bay kørte sin egen datters klasse på studentertur. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Der er en enkelt klasse som har betalt hele beløbet, og de andre har betalt depositummet. De får selvfølgelig deres penge tilbage. De kan jo ikke gøre for, vi ikke kan komme ud at køre, siger han og tilføjer:

- Jeg tror selv på, at det bliver til noget.

Derfor bliver alle lastvognene kørt til syn i næste uge.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er ikke bare hvilken som helst lastbil. De er hentet i blandt andet Norge, og siden har Torbjørn Bay selv ombygget dem til studenterbiler, indrettet med bænke på ladet.
Det er ikke bare hvilken som helst lastbil. De er hentet i blandt andet Norge, og siden har Torbjørn Bay selv ombygget dem til studenterbiler, indrettet med bænke på ladet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Ellers når vi det ikke. Så bliver det hu hej vilde dyr i sidste øjeblik, og det bryder jeg mig ikke om.

Senest i midten af maj lod børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) en flig af håb sive ud til landets studenter om, at man i lyset af den positive udvikling i coronaepidemien måske alligevel vil give tilladelse til vognture.

Men intetet er besluttet endnu.