Travlt psykiatrisygehus efterlyser frivillige - kan ikke løse alle opgaver selv

Der er travlt på Psykiatrisygehuset og ikke meget tid til at snakke med patienterne. Forening advarer mod at bruge frivillige til at løfte den opgave.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ventetiden på landets akutafdelinger kan være lang og frustrerende. Men på Slagelse Sygehus findes en ordning, der hjælper patienterne, allerede inden de kommer ind til en læge.

Den særlige ordning kaldes patientstøtter og varetages af frivillige gennem Røde Kors, som blandt andet har tid til at hyggesnakke med patienterne eller hente saftevand til dem, mens de sidder i venteværelset.

quote Jeg forventer, at vi kan højne serviceniveauet og nærværet for de patienter, der sidder og venter

Christina Neergaard, afdelingssygeplejerske på psykiatrisk akutafdeling i Slagelse

Ordningen er efter tre år blevet så stor en succes, og efter positive tilbagemeldinger kan de frivillige snart komme til at hjælpe på Psykiatrisygehuset i Slagelse, som også oplever travlhed og dermed mindre tid til at løse alle opgaver selv.

- Vi har fået en henvendelse fra psykiatrien, som selvfølgelig har kigget over hækken til naboen og set, at der er noget, som fungerer godt, siger formanden for Røde Kors i Slagelse, Mogens Aaby.

Derfor efterlyser Røde Kors frivillige, som gerne vil være patientstøtter på den psykiatriske akutafdeling. Men man skal være forberedt på en lidt anderledes opgave.

- Det bliver et helt andet projekt, fordi det er en helt andet type patienter, siger Mogens Aaby.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mogens Aaby, formanden for Røde Kors i Slagelse.
Mogens Aaby, formanden for Røde Kors i Slagelse. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

På Psykiatrisygehuset i Slagelse glæder personalet sig over, at de i fremtiden måske kan få hjælp i venteværelset.

- Jeg forventer, at vi kan højne serviceniveauet og nærværet for de patienter, der sidder og venter, siger Christina Neergaard, afdelingssygeplejerske på psykiatrisk akutafdeling i Slagelse.

Forening advarer mod frivillige

Hos SIND – landsforeningen for psykisk sundhed hilser man idéen velkommen, men påpeger, at det ikke er alle og enhver, der kan blive frivillig på en psykiatrisk akutafdeling

- Det er meget vigtigt, at man uddanner de frivillige på nogle kurser, hvor man forklarer dem, hvad det er for nogle mennesker og sygdomme, som dem på skadestuen kommer med.

- Man skal også forklare dem, hvad der kan ske og give dem nogle redskaber til at hjælpe de pågældende og sig selv, siger Knud Kristensen, formand SIND – landsforeningen for psykisk sundhed.

Gør en forskel for patienterne

For Nona Nygaard, der er patientstøtte på Akutafdelingen på Slagelse Sygehus, er der ingen tvivl om, at de frivillige kan gøre en forskel for patienterne.

- Der kan måske sidde en patient med benet oppe og vente på at komme til en undersøgelse, og som er dødtørstig og ikke selv kan hente sig et glas vand, siger Nona Nygaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Christina Neergaard, afdelingssygeplejerske på psykiatrisk akutafdeling i Slagelse.
Christina Neergaard, afdelingssygeplejerske på psykiatrisk akutafdeling i Slagelse. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Det bliver blandt andet bemærket af patienten Conny Larsen fra Korsør.

- Jeg synes, det en god ting, at hun er her til at stoppe op, når hun kan se, at man er lidt ked af det, siger hun.

Derfor kan Nona Nygaard kun anbefale frivilligjobbet til andre 

- Det gør mig glad, at jeg kunne hjælpe andre mennesker og gøre en lille forskel for dem, og det giver mig en masse, siger hun

Tirsdag er der åbent hus på Psykiatrisygehuset i Slagelse, hvor interesserede kan høre mere om jobbet som patientstøtter på den psykiatriske akutafdeling.

VIDEO: Se indslaget fra Slagelse Sygehus, der har gode erfaringer med patientstøtter fra Røde Kors.