Tonny er 72 - nu laver han kæmpe ændring på sin gård

Tonny Rosing fra Slots Bjergby har besluttet sig for at omlægge produktionen på sin gård til økologi efter at have modtaget kommunal rådgivning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg er glad. Og så føler jeg også, at jeg i hvert fald er med til at bidrage med et eller andet. Og jeg tænker, at det også kan være med til at inspirere andre.

Sådan siger den 72-årige landmand Tonny Rosing. Han bor i Slots Bjergby ved Slagelse og brugte før masser af gødning for at dyrke raps og hvede. Men nu er han i gang med at omlægge sin produktion til økologi.

Han havde egentlig ikke planlagt noget større skifte - men så tilbød Slagelse Kommune et økologitjek og sendte en konsulent ud med gode råd. Nu er de første grønne afgrøder godt på vej.

Læs også
Dansk gods høster eksotisk plante - nu kommer den til salg i supermarkedet
Læs også
Dansk gods høster eksotisk plante - nu kommer den til salg i supermarkedet

- Vi skal gøre noget for at forbedre naturen. Vi kender klimaforandringerne. Dem kan vi se alle steder, siger han.

Det er blandt andet hensynet til grundvandet, der har fået ham til at droppe sprøjtemidler og brug af kunstgødning.

- Min kone og børn har i mange år sagt, at vi skulle omlægge til økologisk brug. Men jeg tænkte... Det der med ukrudt, siger han og ryster på hovedet.

Ruth Trummer fra Slagelse Kommune er med til at sikre, at landmændene kan få vejledning. Det er dog kun et tilbud, og de behøver ikke forpligte sig på at omlægge.
Ruth Trummer fra Slagelse Kommune er med til at sikre, at landmændene kan få vejledning. Det er dog kun et tilbud, og de behøver ikke forpligte sig på at omlægge. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Tilbud fra kommunen

Måske var det alligevel lykkes familien at så et lille økofrø, for da Slagelse Kommune tilbød ham et økologitjek, valgte han at sige ja.

- Han var så inspirerende, og det betyder nok også meget. Så tænkte jeg på, at det var kanon, det gør jeg med det samme, siger han.

Blandt svarene, han fik, var blandt andet, hvad man stiller op med ukrudtet, og samme dag blev ansøgningen om omlægning sendt afsted. Siden 1. september har gården derfor været økologisk.

Læs også
Økodag uden gæster: Her kommer lollandske køer på græs
Læs også
Økodag uden gæster: Her kommer lollandske køer på græs

Økologitjekket er en del af Slagelse Kommunes bæredygtighedsstrategi, og 60 landmænd har indtil videre takket ja til tilbuddet.

- Tilbagemeldingerne er rigtig gode. Der er 60 landmænd, der har sagt ja til et gratis tjek, og jeg tænker, at de får nogle redskaber og noget viden. Hvad de så gør med det, altså om de vælger at omlægge, det er overladt til de enkelte bedrifter, siger Ruth Trummer, der er projektleder i Slagelse Kommune.

Tonny Rosing dyrker blandt andet hvede og raps.
Tonny Rosing dyrker blandt andet hvede og raps. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Skal give redskaber og viden

Økologitjekket foregår i samarbejde med Økologisk Landsforening, og det er en rådgiver herfra, der tager ud til landmændene med svar på, hvordan de kan omlægge deres landbrug, hvis de ønsker det. Omlægningen skal være med til at understøtte kommunens bæredygtighedsstrategi.

- Som kommune har vi både prøvet at arbejde i vores egen organisation, men vi ønsker også at understøtte borgere og erhvervslivet. I den forbindelse har vi fået mulighed for at samarbejde med Økologisk Landsforening og tilbyde det her gratis energitjek til landmændene i kommunen. Det synes vi er en fantastisk ide, fordi det kan give redskaber og viden, siger Ruth Trummer.

Læs også
Øf-øf:
Landmand tilbyder overnatning sammen med grise
Læs også
Øf-øf:
Landmand tilbyder overnatning sammen med grise

Til næste år ved Tonny Rosing, hvordan første kuld økologisk raps og hvede har klaret sig under hans vinger - men uanset udfaldet er han tilfreds med sit skifte.

Det ser også ud til, at der noget at hente på bundlinjen. For mens Tonny Rosing sparer udgifterne til kunstgødning og sprøjtemidler, så er prisen på de økologiske råvarer også højere. Og selv hvis det ikke løber helt rundt, så vil familien være glade, siger han.


Nyhedsoverblik