Tømning af sø skal forhindre paddedød (Video)

Tøm en sø for vand, fyld den igen - og red frøerne! Sådan lød det fra Slagelse kommune, da kommunen bad Beredskabsstyrelsen om assistance.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Foto: Beredskabsstyrelsen

Og onsdag går det så løs: Femten mand og tre pumper arbejder i dag med at tømme en 600 m2 stor sø ved Vemmeløv

Sidste år blev søen ramt af såkaldt "rana-virus". Dette virus er ufarligt for mennesker, men det medførte massedød blandt fisk og dræbte de op mod 10.000 frøer og tudser, der levede i søen.

I forsøget på at bekæmpe virusset skal søen nu tømmes. Derefter skal bundmaterialet graves op med en gravemaskine, og et lag kalk bliver strøet ud på bunden.

- Vi regner med at tømme søen på et par timer. Hver pumpe suger ca. 2.000 liter vand i minuttet, , siger Jørgen Rasmussen, der er uddannelseschef ved Beredskabsstyrelsen Sjælland.

De 400-500 kubikmeter vand pumpes ud på græsmarkerne omkring søen. Herfra løber vandet  ned i undergrunden, og når det på et tidspunkt siver  tilbage i søen, vil det være renset for infektionen.

Det er uvist hvordan rana-virus lige præcis er havnet i den lille vestsjællandske sø, men hvis der intet blev gjort - og dette virus fik lov at brede sig - kunne det være dødbringende for hele den sjællandske paddefauna.

[video:flv:090429_soe_toemmes.flv]

Læs mere:

Danske padder ramt af virus: Skov- og Natur

Frøer undersøges for ny virus: Fødevareinstituttet

 

View Larger Map