¨

Tidligere plejefar fra Skælskør frifundet for voldtægt

Retten i Næstved. Foto: Jacob Linddahl - TV2 ØST

Retten i Næstved frifinder en tidligere plejefar fra Skælskør, der var anklaget for at have voldtaget en 10-årig plejedatter.

En tidligere plejefar fra Skælskør er frifundet i en sag, hvor han var tiltalt for at seksuelle overgreb på en tidligere plejedatter, der på det tidspunkt var 10 år.

Retten har ikke fundet bevis på samleje.

- Det resultat tager vi selvfølgelig til efterretning. Vi var godt klar over, at der var tale om en bevismæssig svær sag, sagde anklager Anne Marie Fink efter rettens afgørelse.

Retten i Næstved fandt dog bevis for befølinger af pigen, og der er også fundet bevis for, at den tidligere plejefar har truet og slået hende.

De dele bliver den manden dog ikke straffet for, da det er foregået mellem 2005 og 2007 og derfor er forældet.

Plejefar tidligere dømt

Sagen drejer sig om en tidligere plejefar fra Skælskør, der var tiltalt for at have voldtaget en tidligere plejedatter på 10 år. Pigen boede i plejefamilien fra december 2005 til foråret 2007, hvor plejefaren mistede sin plejetilladelse på grund af mistanke om seksuelle overgreb mod tre ud af fire søstre, der også havde været anbragt i pleje hos familien. Overgreb, som plejefaren i 2009 i Østre Landsret blev idømt fem års fængsel for at have begået.

I juni 2017 fik de fire søstre tilkendt en erstatning på 100.000 kroner hver fra Slagelse Kommune, fordi kommunen ikke havde passet ordentligt på de sårbare piger. 

Få måneder senere henvendte en ny ung kvinde sig til politiet og anmeldte plejefaren for seksuelle overgreb, vold og trusler, da hun boede hos ham igennem mere end et år, 10 år gammel. Det er den sag, domsmandsretten i Næstved netop har afgjort.

De tre søstre, Amal Hassna, Sapran Hassna og Nanna Hansen blev sammen med en fjerde søster anbragt i plejefamilien i Skælskør i 1999. Plejefaren er mandag frifundet for at have udsat en anden pige for voldtægt. Foto: Lars Erik Andreasen - TV 2

Plejefar: - Hun er ude efter pengene
Plejefaren har hele tiden fastholdt, at han er uskyldig i anklagerne, ligesom han i Retten i Næstved har sagt, at han er uskyldig dømt i sagen om de tre søstre, som han fik dom for at forgribe sig på i 2009. En dom, der først blev afsagt i Retten i Næstved i 2008 og derefter stadfæstet i Østre Landsret. Han har i retten forklaret, at han tror, at den dengang 10-årige pige, der nu er en ung kvinde på 24 år, udelukkende har anmeldt ham, fordi hun ”er ude efter pengene”. 

Han har henvist til, at den unge kvinde først anmeldte ham for seksuelle overgreb i 2017, til trods for at hun allerede i 2007 blev videoafhørt af politiet på baggrund af den første retssag mod plejefaren. Dengang sagde hun ikke noget om seksuelle overgreb. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Anklager: Han truede med at slå plejebarn ihjel
I sin procedure sagde anklager Anne Marie Fink, at det ikke er så mærkeligt, at pigen først fortalte om de seksuelle overgreb, efter at hun blev voksen.

- Det ser vi faktisk tit. Og den forurettede i denne sag er lidt tilbagestående mentalt - og så var hun bange. Hun fik slag, hun fik lussinger flere gange ugentligt, og hun har forklaret, at plejefaren har truet hende med at slå hende eller hendes familie ihjel, hvis hun nogensinde sagde noget om de seksuelle overgreb.

- Vi ved, hvad der skete med et andet plejebarns kanin, sagde anklageren i proceduren og henviste til en episode, hvor plejefaren ifølge et vidne skar halsen over på hendes kanin, og derefter sagde til hende, at næste gang ville det gå ud over hendes hest.

- Han var god til at skabe frygt blandt de her piger, sagde anklageren i sin procedure og understregede, at plejefaren i den lille mentalt udfordrede pige fandt et nemt offer og krævede plejefaren straffet med ikke under to år og seks måneders fængsel.

Forsvarer: Ingen vidner til overgreb
Flere tidligere plejebørn har vidnet i sagen. De har i retten forklaret, at plejefamilien var præget af plejefarens hidsige temperament og af, at plejemoren var alkoholiseret og beruset en stor del af døgnet.

- Hun sad i køkkenet hele dagen og røg cigaretter og drak rødvin af saftevandsglas, forklarede et tidligere plejebarn, der også fortalte, at den 10-årige pige betroede sig til hende og fortalte, at plejefaren rørte ved hende, bad hende om at udføre oralsex på ham og at han onanerede, mens han sad på sengekanten om aftenen.

- Det var så, mens vi andre troede, at han sad derinde og læste godnathistorie, sagde den unge kvinde i retten.

Forsvarer David Neutzsky-Wulff påstod frifindelse for plejefaren.

- Der er ingen vidner til de her påståede overgreb, der er ingen tekniske beviser, der er ingen objektive fund, og det er altså usædvanligt, at man ikke kan finde noget som helst, der understøtter en mistanke om overgreb, sagde han og henstillede til, at tvivlen må komme den tiltalte til gode.

Under sin procedure påpegede forsvareren, at pigen havde forklaret så mange forskellige ting, da hun vidnede i retten, at det var direkte bekymrende. - Hun blev kontaktet af en journalist, efter at de andre piger havde fået erstatning fra Slagelse kommune. Og så kom hun i kontakt med de tre piger fra den første retssag. Måske har hun lånt lidt af deres forklaringer, sagde forsvareren i retten.

Følte sig syg og tog hjem før dom
Plejefaren fra Skælskør var ikke selv tilstede under domsafsigelsen. Han følte sig sløj og tog hjem i utide efter frokostpausen.

- I disse covid-19 tider ville jeg ikke holde på ham, jeg har heller ikke lyst til at sidde ved siden af ham, hvis han er syg , svarede hans forsvarer David Neutzsky-Wulff på retsformandens spørgsmål om, hvor den tiltalte var. Flere af de tidligere plejebørn og deres pårørende var til gengæld til stede i retten, da dommen faldt.   

Retten i Næstved mente altså, at der ikke kunne findes bevis for voldtægten af plejedatteren, og derfor endte sagen uden straf til den frifundne mand.

Anklagemyndigheden skal nu hjem læse dommen, og derefter vil de måske sende sagen videre til statsadvokaten, der skal vurdere om den skal ankes.

Hør, hvad anklager Anne Marie Fink sagde efter dommens afgørelse her:

00:34 Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App