¨

Tegneserien Valhalla fylder 40 år - hyldes i hele Skælskør

01:11

Video: Her ses karakteren Loke fra Valhalla, som er blandt de originale tegninger, som Skælskør Kunstforening udstiller i anledningen af tegneseriens 40-årsjubilæum. Video: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

For 40 år siden kom det første hæfte i den kendte og elskede tegneserie Valhalla på gaden. I Skælskør hylder de det med en udstilling af 70 tegninger.

I et stort lokale med bare hvide vægge står Pernille Kirkeskov-Hansen og pakker nogle store tegninger ud af en pakke.

- Det er altså virkelig pisseflotte, siger hun, mens hun kigger på de farverige tegninger.

Det, hun står med i hænderne, er 70 originaltegninger fra det famøse tegneserieunivers Valhalla.

Så der er meget spænding i det også. Så alt i alt er der bare noget særligt magi over det

Pernille Kirkeskov-Hansen, formand, Skælskør Kunstforening

Et univers, der udspringer af den nordiske mytologi. Og et univers, som Peter Madsen og Henning Kures har lagt streger til, så karakterer som Odin, Thor, Sif, Munin, Røskva, Tjalfe og den udspekulerede Loke blev bragt til live. Og ikke mindst den lille jætteunge Quark, der kun kan lave ballade.

- Det er jo et univers, som er eventyr, hvor der både er de onde og de gode, de smukke og de grimme, og de gale og alle de andre. Så der er meget spænding i det også. Så alt i alt er der bare noget særlig magi over det, siger Pernille Kirkeskov-Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Pernille Kirkeskov-Hansen viser de originale tegninger fra tegneserien Valhalla frem. Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

Kunstforening sikrede sig udstilling for to år siden

Pernille Kirkeskov-Hansen er formand i Skælskør Kunstforening. Og om lidt skal de mange originaltegninger i glas og ramme og hænges op på de bare vægge.

Kunstforeningen vil nemlig være med til at hylde, at det i år er 40 år siden, at det første tegneseriehæfte i serien Valhalla udkom.

Der er allerede to kæmpeudstillinger i København og Malmø om Valhalla-tegneserien. Men da kunstforeningens ivrige medlemmer var ude to år i forvejen, var der også nok tegninger til en udstilling i Skælskør.

- Det er sådan en lille skat, der åbner sig hver gang, fordi når man ser på sådan et billede, så tænker man, nå, er det bare tegnet det der? Nej, nej, nej. Det er det sandelig ikke, fordi her kan man se, at her er en skitse og en anden skitse, og her er den farvelagt til sidst. Men der er et spekter imellem her på ret så mange tegninger ind i mellem, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kunstforeningen i Skælskør har fået 70 originale tegninger fra den gamle tegneserie Valhalla. Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

Nordisk mytologi skal mærkes i hele byen

Én udstilling er dog ikke nok for Skælskør Kunstforening.

Man skal også mærke den nordiske mytologi i resten af byen som for eksempel i byens eneste biograf.

Det vil trække nogle folk til byen især når man både har udstillingen, man kan se filmen og kan købe bøgerne det samme sted

Hans Henrik Steenfeldt Pedersen, indehaver, Steenfeldt Bog & Idé

Derfor kan man som biografgænger i Kosmorama både se den nye spillefilm Valhalla med Roland Møller i rollen som Thor. Men også den gamle tegnefilm Valhalla fra 1986 bliver vist.

Samarbejdet om at hylde Valhalla fortsætter også til Skælskærs bibliotek og den lokale boghandler, hvor man også kan finde bøgerne.

- Det vil trække nogle folk til byen, især når man både har udstillingen, man kan se filmen og kan købe bøgerne det samme sted. Det tror jeg helt klart er en stor fordel for byen og for os erhvervsdrivende, siger Hans Henrik Steenfeldt Pedersen, som er indehaver af Steenfeldt Bog & Idé.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skitser fra tegneserien Valhalla. Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

Tilbage i kunstforeningens lokaler har Pernille Kirkeskov-Hansen en god forklaring på, hvorfor hele byen er med til at hylde en tegneserie om de nordiske guder.

- Jeg plejer at sige: Selvom man er opvokset i provinsen, skal man også have haft nogle stjerner på himlen. Og det prøver vi at gøre i kunstforeningens og kunstens regi og sige, at vi skal vise noget, der er noget af det ypperste hernede. Det går vi efter, når vi laver udstillinger. Vi laver noget for enhver smag og alder, men frem for alt går vi efter kvalitet.

Udstillingen kører fra 13. oktober til og med 10. november, og man kan læse mere om udstillingen på Skælskør Kunstforenings hjemmeside.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App