Sygehus oplever dagligt problemer - anbefalinger for besøg bliver ikke respekteret

Alt for mange patienter og pårørende respekterer ikke sygehusenes anbefaling om at begrænse antallet af besøgende for at undgå coronasmitte. Sådan lyder det fra personalet på Slagelse Sygehus, der dagligt oplever problemer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er travlt på fødegangen på Slagelse Sygehus, hvor personalet suser ind og ud ad fødestuerne. En af de babyer, der netop er kommet til verden, ligger på maven af sin mor, der har fået et værelse på mor-barn afsnittet.

- Han er vores nummer to barn og skal hedde Gavin, fortæller det glade, men også trætte forældrepar Denise Fabricius og Frederik Nordvang fra Sorø.

Fødslen af det nye familiemedlem var da også en stor begivenhed, så pludselig var der mange inde på stuen:

- Vi havde sagt til vores familie, at de lige skulle begrænse sig, men de kom lidt oveni hinanden alle sammen lige pludselig, det var vi ikke forberedt på, men det er svært at sige nej, så det var lidt svært at styre. Det kom bag på os, og det var nok ikke så coronavenligt, fortæller Denise Fabricius.


Denise Fabricius er netop blevet mor til Gavin, der blev født den 6. januar om morgenen. Hun havde bedt familien begrænse sig, men de ville alle gerne se den lille nyfødte, så pludselig var der rigtig mange på stuen, fortæller hun.
Denise Fabricius er netop blevet mor til Gavin, der blev født den 6. januar om morgenen. Hun havde bedt familien begrænse sig, men de ville alle gerne se den lille nyfødte, så pludselig var der rigtig mange på stuen, fortæller hun. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Der er ikke indført besøgsrestriktioner på sygehusene, men sygehusene i Region Sjælland følger de nationale retningslinjer, som er, at man anbefaler så få besøg som muligt.

Mange børn på besøg

Men på Slagelse Sygehus oplever personalet, at anbefalingerne ikke bliver respekteret:

- Vi oplever, at der er rigtig mange, der kommer på familiefejringsbesøg, og det er nogle gange store grupper, og vi oplever eksempelvis mange besøg af små børn, og vi ved, at mange af dem ikke er vaccineret, og der synes vi godt, at man må tænke sig ekstra om i den her tid , siger Mette Hvilshøj Fabricius, der er ledende overlæge på Gynækologi og Fødsler på Slagelse Sygehus. 

Vi forstår godt, at man gerne vil fejre, men i øjeblikket opfordrer vi til, at man gør det derhjemme, siger Mette Hvilshøj Fabricius, der er ledende overlæge på Gynækologi og Fødsler på Slagelse Sygehus.
Vi forstår godt, at man gerne vil fejre, men i øjeblikket opfordrer vi til, at man gør det derhjemme, siger Mette Hvilshøj Fabricius, der er ledende overlæge på Gynækologi og Fødsler på Slagelse Sygehus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Samme problematik gør sig også gældende på andre afdelinger på sygehuset, som eksempelvis ortopædkirurgisk og akutafdelingen, hvor personalet også har oplevet, at et stort antal familiemedlemmer er dukket op for at besøge indlagte familiemedlemmer.

- Nogle har bare ikke tænkt på det, andre mener, at det er nødvendigt, at de besøger deres pårørende, og nogle er måske ligeglade. Men det bedste er, hvis folk er opmærksomme, før de kommer herind, for når de først er her, så skal vores medarbejdere spille politimænd, når vi siger det til dem, siger Niels Reichstein Larsen, der er direktør for Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. 

Det er ærgerligt, hvis vores personale skal bruge tiden på at spille politimænd, siger Niels Reichstein Larsen, der er direktør for Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.
Det er ærgerligt, hvis vores personale skal bruge tiden på at spille politimænd, siger Niels Reichstein Larsen, der er direktør for Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Så det er altså ikke alle, der lytter til anbefalingerne, og det ærgrer sygehusets direktør. Særligt da udfordringen med smitte på sygehusene er stor. En opgørelse fra december viser, at hver syvende, der var indlagt med omikron-varianten, var blevet smittet på sygehuset - mens vedkommende var indlagt med noget helt andet. 

- Dét, der er på spil, er, at omikron-varianten er meget smitsom, og den spreder sig hurtigt, og den spreder sig også til vores medarbejdere, og det er selvfølgelig ekstra problematisk, hvis de medarbejdere, der skal passe patienterne, også bliver ramt. Så derfor har vi brug for at beskytte dem, siger Niels Reichstein Larsen. 

Plakater som den her hænger flere steder på Slagelse Sygehus. Men ikke alle er opmærksomme på dem.
Plakater som den her hænger flere steder på Slagelse Sygehus. Men ikke alle er opmærksomme på dem. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På Mor-barn-afsnittet forstår Denise Fabricius godt, at personalet helst ser så få besøgende som muligt.

- Jeg synes, at det er fair nok, jeg kan godt forstå det. Måske havde det været nemmere, hvis der var nogle mere strikse regler, så er det nemmere som patient at sige, at sådan er reglerne, så I må vente. Det er svært at sige til familien, at det kun er få, der må komme, for mange familier vil gerne se deres nye medlem af familien. Så ville det måske være nemmere at sige, jamen, I må slet ikke komme, siger hun. 

Så selv om personalet godt forstår manges ønske om at se den lille nyfødte - beder de om forståelse fra de besøgende:

- Vi forstår godt, at man gerne vil fejre en lille ny, men man kan jo godt overveje, om man skal gøre det, når familien er kommet hjem. Vi forstår, at de helt nærmeste bedsteforældre kommer, men vi vil opfordre til, at man gør det kort, og at man koordinerer, siger Mette Hvilshøj Fabricius.




Nyhedsoverblik