Studerende og borgmester frygter for fremtiden efter lukning af universitet

Det er et tab for kommende generationer, når SDU i Slagelse lukker, mener studerende. Borgmester vil fortsat kæmpe for universitet til byen.

Snart er det slut med at læse en bachelor i international virksomhedsøkonomi, erhvervsøkonomi og en professionsbachelor i engelsk og digital markedskommunikation i Slagelse.

quote Hvis ikke denne her mulighed fandtes, havde jeg nok følt mig nødsaget til at læse noget helt andet, der ikke var en universitetsuddannelse

Anna Sandbo Fischer, mor til to børn og studerende Syddansk Universitet i Slagelse

Det oplyser Syddansk Universitet, som dermed lukker Vestsjællands eneste universitetsuddannelse medio 2027.

Beslutningen ærgrer både borgmester Knud Vincents (V) og de studerende.

- At vi har en universitetsuddannelse i Slagelse betyder rigtig meget for vores virksomheder og for det ungemiljø, der er i byen, siger borgmesteren.

Vil kæmpe for et universitet

Ifølge Knud Vincents lever regeringen ikke op til sine ambitioner om at skabe et Danmark i balance, hvis politikerne ikke støtter universiteter i provinsen.

- Så er der ikke sammenhæng mellem hvad man siger, og hvad man gør fra regeringens side, siger han.

Knud Vincents (V) vil kæmpe videre for et universitet i Slagelse.
Knud Vincents (V) vil kæmpe videre for et universitet i Slagelse. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Knud Vincents er dog overbevist om, at der nok skal komme en ny universitetsuddannelse til Slagelse.

Derfor vil han kæmpe for at RUC, som egentligt ville overtage lokalerne fra SDU, kan få de midler, som de ansøgte om til opstart af skolen i Slagelse. 

RUC droppede deres planer om universitet i Slagelse tidligere på året, da manglede en finansiering på fem gange 15 millioner kroner til understøttelse af opstarten.

Læs også
- Det her er en katastrofe, siger tidligere rektor
Læs også
- Det her er en katastrofe, siger tidligere rektor

Men borgmesteren vil fortsat kæmpe for at give RUC de økonomiske midler, de har søgt om for at sikre et universitet til Slagelse.

- Vi vil fortsat arbejde for, at RUC kan komme til Slagelse. Den opgave er ikke endelig endnu, det vil vi gøre alt, hvad vi kan for. Jeg tror på, hvis vi skal have et Danmark i balance, så er det nødvendigt med en universitetsuddannelse på Vestsjælland, siger han.

Ærgrer de studerende

Uddannelsesinstitutionen skal efter planen lukke medio 2027. 

Det betyder, at ingen nuværende studerende vil være påvirket af lukningen, men der i det nye år ikke optages nye elever på stedet.

Samtidig vil de kommende årgange ikke vil have muligheden for at studere i Slagelse.

Anna Sandbo Fischer tror ikke, hun havde læst på universitetet, hvis ikke det var for SDU i Slagelse.
Anna Sandbo Fischer tror ikke, hun havde læst på universitetet, hvis ikke det var for SDU i Slagelse. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

En af dem ærgrer sig om den beslutning er Anna Sandbo Fischer, om læser international virksomhedsøkonomi. 

Hun er bosat i Næstved, har to små børn og tror ikke hun havde læst på universitet, hvis ikke det var for uddannelsen i Slagelse.

Læs også
Politiker kalder lukning en falliterklæring
Læs også
Politiker kalder lukning en falliterklæring

Det ville være for tidskrævende for hende, hvis hun skulle pendle til København eller Odense og har derfor været glad for muligheden i Slagelse.

- Hvis ikke denne her mulighed fandtes, havde jeg nok følt mig nødsaget til at læse noget helt andet, der ikke var en universitetsuddannelse. Det ville være for omfattende for min familie, hvis vi skulle flytte for, at jeg kunne tage en uddannelse, siger hun.

En brast drøm

Ifølge hendes medstuderende Johanne Bach, vil en god uddannelsesmulighed for en blandet skare af unge forsvinde ved lukningen af SDU i Slagelse.

- Denne her uddannelse skaber en mulighed for dem, som har et for lavt snit, ikke kommer ind på en uddannelse i de store byer eller bor i området for at læse på en uddannelse med et højt fagligt niveau, siger hun.

SDU i Slagelse gav Johanne Bach en mulighed for at læse på universitet.
SDU i Slagelse gav Johanne Bach en mulighed for at læse på universitet. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Johanne Bach havde ikke selv muligheden for at komme ind på international virksomhedsøkonomi, hvis det ikke var for muligheden i Slagelse.

- Det bliver en drøm, som bliver brast for mange, der ikke har haft en chance for få de rigtige karakterer i gymnasiet, siger hun.

Stor betydning for lokalområde

At der ligger et universitet i en mindre by har også en stor betydning for et lokalområde, da det ikke tvinger de unge til at flytte

Det vurderer Steffen Damsgaard, som er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det hæver uddannelsesniveauet, at der er uddannelsestilbud i nærområdet. Derudover gavner det også erhvervslivet og kommunen og har betydning for bosætning og områdets generelle udvikling, siger han.

Læs også
RUC skal alligevel ikke overtage campus i Slagelse
Læs også
RUC skal alligevel ikke overtage campus i Slagelse

Derfor mener Steffen Damsgaard, at man bør genoverveje den tidligere dagsorden om at rykke uddannelser fra landets store universiteter ud i landområderne.

- Det kræver sikkert at man kigger ind i den økonomi, som universiteterne har og det er jo en politisk beslutning, men man burde forfølge den tidligere dagsorden, da det ville sikre uddannelse i hele landet, siger han.



Nyhedsoverblik