¨

Studenterkørsel i fare

Foto: TV ØST

Hver sommer kører glade studenter studenterkørsel i gamle veteran- og militærkøretøjer, men det kan være slut nu. Rigspolitiet har ændret deres retninglinjer.

25 militærveteranbiler står klar på rad og række i hallen på PanzerMuseum East i Slagelse. De er hver sommer ude at køre mere end 40 ture med glade studenter, men det ser ud til at være slut nu.

- Det er ikke kun mig, det går ud over. Det er også studenterne, historien og traditionen, siger Allan Pedersen, direktør på PanzerMusuem East.

Årsagen er, at Rigspolitiet har strammet reglerne på området. De kræver nu, at et kontrolapparat, som det der sidder i lastbiler, også skal sidde i veteranbiler. Apparatet skal være med til at måle om blandt andet køre- og hviletidsbestemmelserne bliver overholdt. De nye regler kan man dog ikke forstå hos PanzerMuseum East.

- Jeg synes, det er urimeligt at for at køre to dage om året, at vi skal påduttes en udgift på ca. for 450.000 kroner for at montere de her apparater i vores gamle veteranbiler, siger Allan Pedersen.

Ifølge Rigspolitiet bliver veteranbiler, der bruges til studenterkørsel, vurderet som erhverv og skal derfor have et kontrolapparat. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra Rigspolitiet i dag.

De sidste 15 år har veteranbilerne fået dispensation og har derfor kørt med studenter alligevel. Ændringen i reglerne skaber derfor også undring i Retsudvalget på Christiansborg.

- Jeg synes, det er tæt på at ligne chikane. Hvis bare man skal sætte lidt sund fornuft ind i det, så er det jo ikke køre-hviletidsbestemmelser, som man kører galt på, når man kører med en flok skrigende glade unge studenter på ladet, siger Karsten Nonbo (V), der er medlem i Folketingets Retsudvalg.

Det er EU, der giver de overordnede retningslinjer, som Rigspolitiet så tilpasser dansk lovgivning. Derfor har ledelsen fra PanzerMuseum East skrevet til EU-Kommissionen. De fik følgende svar:

- (…)i førstnævnte forordning gælder bestemmelserne ikke for erhvervskøretøjer, der har veteranbilstatus (…)

Derfor er veteranbiler, ifølge EU-Kommissionen, fritaget for et kontrolapparat. Karsten Nonbo er nu gået ind i sagen og kaldt justitsministeren i samråd. Han har tidligere stillet 15 spørgsmål til ministeren, men altid med samme svar.

- Så lader hun Rigspolitiet og rigspolitichefen svare, og så siger hun ellers, at hun henholder sig til deres svar, siger Karsten Nonbo.

Derfor må veteranbilerne fortsat stå i garagen, og det er noget PanzerMuseum East har kunnet mærke.

- Inden for det sidste døgn er der 10 klasser, der har meldt fra. Jeg håber ved gud, de kan finde en anden bil, siger Allan Pedersen.

Han håber desuden, at Rigspolitiet kigger på sagen, inden studenterkørslerne går i gang.

03:01 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App