Stort flertal i byråd giver ansatte corona-belønning

De ansatte i Slagelse Kommune får en kontant belønning for deres indsats under corona-epidemien.

De godt 7.000 ansatte i Slagelse Kommune får en bonus for deres indsats under corona-epidemien. Det besluttede et bredt flertal i Slagelse Byråd mandag aften. 

Sagen splittede dog nærmest som sædvanligt byrådet. Venstre afviste at hente 3,7 millioner kroner i kassen for at betale for flertallets gavmildhed.

quote Der er rigtig mange trængte selvstændige og lønmodtagere, der er blevet fyret. De skal være med til at betale denne her regning over deres skat

Knud Vincents, Venstre

- Der skal ikke være nogen tvivl om, at Venstre anerkender medarbejdernes indsats. Men vi står også i den situation, at der er rigtig mange trængte selvstændige og lønmodtagere, der er blevet fyret. De skal være med til at betale denne her regning over deres skat. Det synes vi simpelthen ikke er rimeligt, sagde Knud Vincents (V).

Det var dog et synspunkt, som Venstre stod ret alene med. Kun løsgængeren Ann Sibbern stemte heller ikke for forslaget.

Medarbejdere skal vælge

Flertallet giver medarbejderne valget mellem et gavekort på 500 kroner til butikker, restauranter og oplevelser i kommunen eller 500 kroner til fælles arrangementer på deres arbejdsplads. De enkelte arbejdspladser afgør, hvordan pengene skal bruges.

Belønningen har et dobbelt mål: Både at anerkende medarbejdernes indsats og samtidig at række en hjælpende hånd til det lokale erhvervsliv.

- Jeg synes, at det her er et rigtig godt signal. Jeg har talt med mange offentligt ansatte, der har måttet omlægge deres arbejde fra uge til uge, og som har været utrygge, fordi de har været bekymrede for at slæbe smitte med hjem til deres familie, og de har været voldsomt belastede på grund af et højt sygefravær. Det her år har været fuldstændigt vanvittigt. Og det er vigtigt, at vi som arbejdsgiver anerkender det, lød det fra Jørgen Grüner (SF).

Han blev suppleret af Villum Christensen (LA).

- Vi skal selvfølgelig anerkende medarbejderne. Og så er det især positivt, at vi samtidig får mulighed for at støtte de private virksomheder - at vi giver detailhandlen en hjælpende hånd, sagde han.

Kan bruges i 170 butikker

Planen er, at gavekortet kan bruges i de cirka 170 butikker, der er medlem af en af erhvervsforeningerne i Slagelse, skriver forvaltningen i sagsfremstillingen.

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har dog i dagbladet Sjællandske sat spørgsmålstegn ved lovligheden i et gavekort, der kun kan bruges i bestemte forretninger indenfor kommunens grænser. Han vurderer, at det er konkurrenceforvridende og i strid med kommunalfuldmagten. Det skabte bekymring hos den radikale Troels Brandt ved byrådsmødet mandag:

- Jeg vil bare sikre mig, at vi laver en aftale, der holder vand, så vi ikke belønner nogen butikker på bekostning af andre, der ikke får mulighed for at indløse sådan et gavekort, sagde han.

Men borgmester John Dyrby Paulsen (S) forsikrede, at alt var i orden.

- Jeg har bedt forvaltningen dobbelttjekke, om det her er imod reglerne. Det er det ikke, lyder meldingen til mig, fastslog borgmesteren.

Han pegede på, at det er gratis for forretninger at melde sig ind i erhvervsforeningerne i år. Ingen behøver at stå udenfor, vurderede han.

Det fik dog ikke helt beroliget Troels Brandt. Han fik skrevet ind i beslutningen, at han fortsat mener, at gavekortet til medarbejderne skal kunne bruges i alle forretninger.