Stor byfest skruer op for terrorsikkerheden

Flere vagter, betonklodser og ekstra afspærringer. Sådan vil Slagelse Festuge sikre deres 30.000 gæster mod terror.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De senere års terrorhandlinger har gjort det obligatorisk med risikovurderinger og sikkerhedsplaner til offentlige arrangementer.

Fra d. 23. juni og otte dage frem danner Slagelse Festugen ramme for op mod 30.000 besøgende gæster, der har mulighed for at deltage i både udendørskoncerter og andre kulturelle arrangementer. Med så mange gæster, mener eventkoordinator Helle S. Madsen, at sikkerheden altid skal være i centrum.

- Vi synes selv, vi har sikkerheden i top ved for eksempel at have Politihjemmeværnet til at hjælpe os med at dirigere trafikken. Den bliver ledt uden om anlægget, således at der ikke kommer nogen biler forbi Parkvej, siger hun. 

moerkoev_kraemmermarked1.jpg
Læs også
Ny festival på Sjælland: Håber på 5000 gæster
moerkoev_kraemmermarked1.jpg
Læs også
Ny festival på Sjælland: Håber på 5000 gæster

Udover at have fokus på at spærre adgangen for den kørende trafik har festugen også andre sikkerhedstiltag.

- For at mindske risikoen har vi 13 vagter på per dag og yderligere fire til betalingskoncerterne. Så har vi vores adgangskontroller ved de tre steder, man kan komme ind på festivalpladsen. Det er også her, vi kigger i folks tasker, så vi sikrer os, at de ikke har noget med, de ikke burde have, fortæller Helle S. Madsen. 

Større festivaller er tavse

Ud over Slagelse Festuge har TV ØST været i kontakt både Vig Festival, Ringsted Festival og Danmarks største dyrskue i Roskilde.

Ingen af arrangørerne havde lyst til at konkretisere deres beredskabsplaner af hensyn til at skabe unødig opmærksomheden på sikkerhedstrusler. De beretter dog, at de har et yderst tæt samarbejde med politiet og et skærpet fokus på sikkerheden.

Politiet vil ikke uddybe detaljer

I beredskabsafdelingen hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi anbefaler de også at holde kortene tæt til kroppen, når det kommer til at afsløre for meget om sikkerhedsplaner i forbindelse med større arrangementer. 

- Arrangørerne for de forskellige begivenheder er rigtig gode til at rette henvendelse til os og få noget rådgivning om det, vil politiinspektør Steen Nørskov, der er chef for Beredskabsafdelingen ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi dog godt afsløre. 

moerkoev_kraemmermarked1.jpg
Læs også
Stor festival må skære ned: Billetsalget mindre end forventet
moerkoev_kraemmermarked1.jpg
Læs også
Stor festival må skære ned: Billetsalget mindre end forventet

I forhold til at forhindre en mulig terrorhændelse til sommerens mange arrangementer kan de danske myndigheder og eventarrangører med god grund lære af det, der sker i udlandet, uddyber han.

- Når vi ikke har krystalkuglen at gnide på, så er vi nødt til at prøve at kigge på, hvad der er sket tidligere, og hvordan vi kan lave nogle modforanstaltninger, hvis noget lignende skulle hænde hos os.

Et ønske om mere sikkerhed

Det stopper dog ikke for Slagelse Festuge, der i fremtiden har ambitioner om at opstille otte automatiske pullerter ved Nytorvs hovedindgang for køretøjer.

Arrangørerne er lige nu i dialog med Slagelse Kommune om pullerterne, der kan sikre mod uvelkomne køretøjer. Forhåbningen hos Helle S. Madsen er, at de runde hæve-sænke stolper er en del af næste års festuge.


Nyhedsoverblik