Stafylokokker i kartoffelsalaten gjorde sejlere syge

Det var stafylokokker i kartoffelsalaten, der for en uge siden sendte 15 sejlere på hospitalet med et maveonde, oplyser Fødevarestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da 15 sejlere fra skonnerten Albatros natten til tirsdag i sidste uge blev syge med diarré og opkast, rettede mistanken sig straks mod noget, de havde spist. 

Nu oplyser Fødevarestyrelsen, at det var stafylokokker i en kartoffelsalat, der gjorde sejlerne syge. 

- Der er påvist et højt antal stafylokokker i kartoffelsalaten, og det passer sammen med sejlernes symptomer og inkubationstiden, siger fødevarechef i Fødevare Sjælland/Fyn, Henning J. Knudsen

De 15 sejlere, alle tyskere, lå til kaj ved Fæstningen i Korsør, da de blev ramt af de voldsomme symptomer. De blev indlagt på flere sygehuse i området.

Ingen varer kaldes tilbage

Der er ikke noget, der tyder på, at andre udenfor skibet har været i risiko for at blive smittet. 

- Kartoffelsalaten er fremstillet på skibet, så der er ikke noget, der indikerer, at der er farlige fødevarer i omløb, fortæller Henning J. Knudsen, der derfor også anser sagen for at være afsluttet. 

- Vi mener ikke, der er grund til at gå videre, medmindre vi får flere oplysninger. Vi har ikke fundet tegn på, at det er spist færdigkøbte varer, så vi skal ikke ud og kalde noget tilbage. 

Fødevarestyrelsen har sendt spørgeskemaer ud til besætningen på Albatros, og det er også helt efter bogen. Skonnerten sejlede allerede videre i sidste uge, og der er ingen eftervirkninger af en stafylokok-infektion, der rammer sunde og raske mennesker.

- Så det har været en ubehagelig sommerferieoplevelse for dem, siger Henning J. Knudsen:

- Men forløbet er meget kortvarigt.  

Om stafylokokker