Slagelse

Spidskandidater i smædesang mod borgmester - balladen fortsætter i Danmarks giftigste byråd

En ekskluderet socialdemokrat takkede af efter 40 år i politik med en sang, der skød med skarpt mod Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen. Flere andre byrådsmedlemmer sang med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stem på tirsdag - lokalt er vores bud, så Dyrby ryger ud, så Dyrby ryger ud.

Melodien fra "Yellow Submarine" gjaldede i dag ved Brugsen i Skælskør på en tekst skrevet af byrådsmedlemmet Steen Olsen. Her blev Slagelse Kommunes siddende borgmester John Dyrby Paulsen (S) kaldt "et pjok" og "gemen", og der blev også sunget om et meget omtalt "numseklask".

Teksten blev sunget i anledning af veteranen Steen Olsens farvel til politik efter 40 år og lyder måske ikke så overraskende midt i en valgkamp. Men med til at synge sangen var en af borgmesterens egne partikolleger, Anne Bjergvang fra Agersø og Radikales spidskandidat Troels Brandt.

quote Der er nogen, der bruger latterliggørelse, spot, spe og hån og sådan noget. Det hører ingen steder hjemme

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse Kommune

Med på fællessangen var også Venstres spidskandidat Knud Vincents, som ellers markerer sig på ordentlighed, anstændighed og samarbejde i det, der ofte er blevet kaldt Danmarks giftigste byråd.

Steen Olsen står fast på at kalde borgmester John Dyrby Paulsen (S) et pjok. Han er skuffet over den måde, han måtte forlade sit parti gennem 40 år på.
Steen Olsen står fast på at kalde borgmester John Dyrby Paulsen (S) et pjok. Han er skuffet over den måde, han måtte forlade sit parti gennem 40 år på. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Den får da lige et lille dask

Skælskør-stemmeslugeren Steen Olsen blev tidligere på året ekskluderet fra Socialdemokratiet. Denne lørdag havde han inviteret på øl, sodavand og pølser ved Brugsen i Skælskør for at sige tak efter 40 år i lokalpolitik. Et arrangement, der alt efter øjnene, der ser, var enten en hyggelig afsked efter mange år i politik eller et hårdt smæk med døren.

20210917-170115-4-1920x1279we
Læs også
Analyse: Alle kæmper om magten i Danmarks giftigste byråd

Selv synes Steen Olsen dog ikke, at hans afskedssalut var et decideret smæk med døren.

- Den får da lige et lille dask. Det skal den da have, ellers bliver politik trist, siger Steen Olsen.

quote Jeg synes, at han er et pjok

Steen Olsen, afgående byrådsmedlem

Under alle omstændigheder viser sangen skrevet til lejligheden, at de hårde ord ligger forrest på tungen i Slagelse Kommune. Det er da også med helt åbne øjne, at Steen Olsen kalder kommunens borgmester for et "pjok".

- Jeg synes, at han er et pjok. Jeg har haft med ledelse at gøre gennem hele mit liv. Er man en god leder, taler man med folk på en ordentlig måde, også når man ikke er enige, siger Steen Olsen.

Her er teksten til sangen

Ekskluderet fra Socialdemokratiet

Steen Olsens utilfredshed med John Dyrby Paulsen skal findes i en konflikt, som har stået på længe.

Numseklask - han stod for skud, byrådsgruppen, ja - de smed ham ud, sang deltagerne med henvisning til en sag fra 2020. Her blev Steen Olsen anklaget for at have klappet sin egen gruppeformand Sofie Janning i numsen under et udvalgsmøde. En udtalelse fra ham blev først tolket som en tilståelse i sagen, men senere afviste han at have tilstået.

Steen Olsen
Læs også
Forvirring i Slagelse – byrådsmedlem trækker i land om klap i bagdelen


Steen Olsen blev senere - i maj måned i år - ekskluderet fra Socialdemokratiet, efter at borgmester John Dyrby Paulsen (S) anklagede Steen Olsen for at have optrådt illoyalt og for at have undermineret borgmesterens autoritet, blandt andet ved at klaget over ham til Ankestyrelsen og ved at have præsenteret et forslag sammen med Venstre-spidsen Knud Vincents.

- Jeg siger, hvad jeg føler og mener, og det kommer fra hjertet. Mange siger, at jeg er et autentisk menneske, så man får det, man ser og hører, siger Steen Olsen.

Venstres borgmesterkandidat Knud Vincents kendte ikke til sangens tekst på forhånd og synes ikke, man skal lægge for meget i den.
Venstres borgmesterkandidat Knud Vincents kendte ikke til sangens tekst på forhånd og synes ikke, man skal lægge for meget i den. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Venstrespids: - Det har jeg ingen problemer med

Steen Olsen har især profileret sig på at kæmpe Skælskør og omegns sag i kommunen, og det var da også især borgere derfra, der for fire år siden gav ham endnu en valgperiode med 758 personlige stemmer. Derfor blev afskeden også gæstet af flere byrådskolleger med tilknytning til egnen.

Blandt andet deltog Venstres spidskandidat Knud Vincents, der har profileret sig som samarbejdets mand, der står for ordentlighed og anstændighed. Han finder dog ikke noget problematisk i, at han samtidig sang med på en lejlighedssang, hvor hans rival hånes og kaldes "pjok".

quote Jeg har ikke haft nogen indflydelse på sangen

Knud Vincents, spidskandidat, Venstre

- Det vil jeg slet ikke forholde mig til. Jeg er kommet her for at skænke ud, og der er en festlig stemning, og det er i respekt for det. Jeg har ikke haft nogen indflydelse på sangen. Det, der er vigtigt er, at vi får samlet den her kommune, siger Knud Vincents.

Synes du, du bidrager til det, når du synger den slags?

- Ja, det synes jeg sådan set. Det har jeg ikke nogen problemer med, siger han.

Demonstration Holbæk
Læs også
Det kan afgøre valget i Slagelse Kommune

Knud Vincents understreger, at han deltog for at takke Steen Olsen for mange års samarbejde i byrådet og ikke havde set sangen, før han fik den stukket i hånden.

- Når jeg bliver inviteret i dag, så deltager jeg for at signalere det, jeg står for: At jeg kan arbejde sammen med alle, siger Knud Vincents.

- Det er en lejlighedssang. Så er der ikke mere at sige om det, siger Anne Bjergvang fra Socialdemokratiet,
- Det er en lejlighedssang. Så er der ikke mere at sige om det, siger Anne Bjergvang fra Socialdemokratiet, Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Socialdemokrat: - Jeg sang ikke så højt

I indbydelsen til Steen Olsens afsked skriver byrådsveteranen, at Slagelse Byråd skal ledes gennem samarbejde, ærlighed, tillid og respekt og ikke som nu være udråbt til landets mest betændte og beskidte byråd, ligesom Steen Olsen skriver, at han aldrig mere ønsker John Dyrby Paulsen som borgmester.

Trods de hårde ord mod den siddende borgmester var også socialdemokraten Anne Bjergvang med til afskeden.

- Steen Olsen har kæmpet i 40 år som politiker. Det er de, vi fejrer, understreger hun.

- Det er en lejlighedssang. Så er der ikke mere at sige om det, siger Anne Bjergvang.

quote - Det er en lejlighedssang. Så er der ikke mere at sige om det

Anne Bjergvang (S), byrådsmedlem


Anne Bjergvang sang med på det meste af Steen Olsens afskedssang, men valgte at skrue ned for stemmen, da teksten nåede til kritik af John Dyrby Paulsen med ordene "gemen" og "pjok" og opfordringer til at stemme ham ud.

- Jeg sang ikke så højt. For jeg synes faktisk ikke, at det er rigtigt. John gør det godt, siger Anne Bjergvang, der dog er ærgerlig over, at Steen Olsen blev ekskluderet.

- Det var ikke så heldigt. Jeg har stemt imod hele vejen, for jeg synes, det er vælgerne, der skal bestemme, siger Anne Bjergvang.

- Det er måske ikke sådan, man lægger op til et bredere samarbejde, men det skal vi kunne se ud over, mener Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen.
- Det er måske ikke sådan, man lægger op til et bredere samarbejde, men det skal vi kunne se ud over, mener Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Borgmester tager det roligt - men glemmer det ikke

16 kilometer fra festen står borgmester John Dyrby Paulsen med roser til de få, der har vovet sig ud i novemberregnen. Sangen tager han dog med ro - indtil videre - også selvom både rivalerne fra Venstre og Radikale samt Dyrbys egen partifælle deltog.

- Det tager jeg egentlig stille og roligt. Det kan godt være, at jeg godt kan huske det efter valgdagen på tirsdag, men jeg tager det stille og roligt, siger borgmesteren.

- Det er måske ikke sådan, man lægger op til et bredere samarbejde, men det skal vi kunne se ud over. Det kan ikke nytte noget, at lade sådan nogle småting fylde, mener han.

Slagelse Kommunes byråd er blevet landskendt for sit barske miljø. John Dyrby Paulsen mener dog, at stemningen er blevet langt bedre i den sidste periode.

- Der er nogen, der bruger latterliggørelse, spot, spe og hån og sådan noget. Det hører ingen steder hjemme, men det er altså et et meget lille mindretal i byrådet. Det skal ikke skygge over, at vi andre snakker godt sammen og har det skægt sammen, mener borgmesteren.

DEL: