Specialstyrker indtager Sjælland i øvelse

Jægersoldater, frømænd og helikoptere indtager de næste to uger Danmark i den hidtil største øvelse for specialstyrker på dansk jord.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gruppe jægersoldater, der flyves ind med helikopter for at befri gidsler på Sjælland

Det kan meget vel blive virkelighed, når flere end 1300 soldater fra syv lande de næste to uger deltager i den største øvelse for specialstyrker på dansk jord nogensinde.

Øvelsen, som går under navnet Night Hawk, har til formål at træne specialstyrker i at planlægge og gennemføre operationer som for eksempel gidselaktioner.

Selvom øvelsen tager udgangspunkt på Flyvestation Aalborg og Flådestation Korsør, så vil den store øvelse omfatte operationer til lands, til vands og i luften over det meste af Danmark.

Det kan også betyde, at danskere rundt omkring i landet kan opleve støjgener fra de flere end 35 fly og helikoptere, som deltager i øvelsen. Der vil også under øvelsen blive benyttet løs ammunition, herunder kanonslag, røg, lys og lyskugler, advarer generalmajor Michael A. Lollesgaard, der er chef for Danske Division og leder af Øvelse Night Hawk 2014.

- Som øvelsesledelse gør vi alt, hvad vi kan, for at minimere generne for lokalbefolkningen omkring de forskellige angrebsmål, og vi vil, når det er muligt, advisere lokalbefolkningen tæt på objekterne, umiddelbart før det går løs. Men vi kan ikke garantere, at alle berørte bliver adviseret i hvert enkelt tilfælde, siger han.

Generalmajoren opfordrer samtidig folk til at holde sig på god afstand af de områder, der afspærres i forbindelse med øvelsen.

Fra Danmark er det primært Jægerkorpset og Frømandskorpset, som deltager i øvelse Night Hawk. Men også Flyvevåbnet deltager med en såkaldt Special Operations Air Task Group. Målet er, at Flyvevåbnet efter øvelsen skal kunne melde til Nato, at Danmark kan lede en specialindsats på dette felt, hvis behovet opstår.

Øvelsen for specialstyrkerne er en tilbagevendende begivenhed, der finder sted hvert andet år. Men der har ikke tidligere været så mange soldater med i øvelsen som i år.

/ritzau/