Sonografer i Slagelse finder på populær løsning på et udbredt problem

Ondt i arme og hænder er et kendt problem blandt sonografer. På Slagelse Sygehus kostede det et påbud, men nu har de fundet på en efterspurgt løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I ambulatoriet for gravide på Slagelse Sygehus stod det for få måneder siden skidt til med arbejdsmiljøet. Dårlige arbejdsstillinger fik Arbejdstilsynet til at udstede et påbud.

- Arbejdet udsætter de ansatte for belastninger, der kan medføre skade på især nakke skuldre og arm, lød den nedslående besked.

Det var tilbage i maj, men på ambulatoriet valgte man at gå til arbejdet for at finde en løsning med oprejst pande, fortæller Majbritt Friss-Alstrup, jordemoderleder på ambulatorium for gravide ved Slagelse Sygehus.

Majbritt Friss-Alstrup, jordemoderleder på ambulatorium for gravide ved Slagelse Sygehus, fortæller, at påbudet blev forsøgt løst med en positiv tilgang.
Majbritt Friss-Alstrup, jordemoderleder på ambulatorium for gravide ved Slagelse Sygehus, fortæller, at påbudet blev forsøgt løst med en positiv tilgang. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Vi valgte at gå all in og bruge meget tid og mange kræfter på det, og så håbede vi på at få det løst, fortæller hun i dag til TV2 ØST.

Træning i arbejdstiden

En fysioterapeut blev hidkaldt, og sonograferne begyndte at lave målrettet morgengymnastik, ligesom der også blev oprettet et træningsrum.

- Det bruger vi i arbejdstiden og efter arbejdstiden, fortæller Lænna Cikorie, sonograf, ambulatorium for gravide, Slagelse Sygehus.

Hun viser rundt i de nye faciliteter på ambulatoriet og viser, hvordan senograferne hver morgen samles til elastikøvelser.

Med råd fra en fysioterapeut er der nu indrettet træningsrum, som kan bruges i såvel arbejds- som fritid.
Med råd fra en fysioterapeut er der nu indrettet træningsrum, som kan bruges i såvel arbejds- som fritid. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Det gør vi for at forebygge skuldre og ryg-gener i forbindelse med arbejdet, forklarer Lænna Cikorie.

Smerter er forsvundet

Også arbejdsgangen er ændret. Til forskel fra før er der nu ofte to sonografer til stede, så de kan aflaste hinanden.

- Da vi fik påbuddet, sad vi sådan her og scannede, forklarer Lænna Cikorie og viser, hvordan arbejdet med scanneren foregik uden støtte til armen.

I dag står sonograferne op med armen hvilende på den gravides lår, imens scanneren føres hen over maven.

- Ved at jeg hviler armen på den gravide, gør, at jeg slapper af i skuldre og hånd, og jeg står ikke og laver en bevægelse uden understøtning af armen, siger sonografen.

Bedre arbejdsstillinger og ofte to sonografer til at deles om arbejdet har gjort, at smerterne er fortid for Lænna Cikorie, der her viser, hvordan arbejdet foregår i dag.
Bedre arbejdsstillinger og ofte to sonografer til at deles om arbejdet har gjort, at smerterne er fortid for Lænna Cikorie, der her viser, hvordan arbejdet foregår i dag. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Og tiltagene har virket.

- Jeg går ikke rundt med kronisk ondt i hovedet og i nakke og læn, fortæller Lænna Cikorie.

Råd efterspørges fra hele landet

Arbejdstilsynets påbud er nu fjernet. Men de nye rutiner har også haft en anden positiv sidegevinst.

- Vi har aldrig ligget så højt i sygefravær, men i de sidste tre måneder har vi ligget på nul procent, siger jordemoderleder Majbritt Friss-Alstrup.

Det allerstørste skulderklap med det gode arbejdsmiljø kommer dog fra en ganske uventet kant.

For de gode erfaringer bliver nu efterspurgt langvejsfra. Blandt andet har Rigshospitalet spurgt om gode råd i Slagelse, fortæller Majbritt Friss-Alstrup.

- Vi er megastolte, for vi ved, at vi har gjort noget, der er svært for de andre ude på de andre sygehuse i hele Danmark. Vi er meget stolte, og vi blærer os rigtig gerne med det.