Solgte elefanter til staten - cirkus skylder 20 millioner i moms og skat

Cirkus Arena har efterladt en gæld på over 20 millioner kroner til staten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Glæden var stor, da direktøren i Cirkus Arena sammen med fødevareminister Mogens Jensen (S) i august 2019 kunne præsentere offentligheden for en længe ventet aftale.

Fødevareministeren var blevet enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om at købe fire pensionerede cirkuselefanter for 11 millioner kroner, som snart flytter ind i Knuthenborg Safaripark på Lolland. Dermed fik cirkusserne tilført flere millioner, efter det var blevet gjort forbudt at lade vilde dyr optræde.

quote Vi har ikke stået op om morgen for at sige, nu skal vi gøre nogle ondt økonomisk – hverken staten eller nogen andre

Benny Berdino, cirkusdirektør i Cirkus Arena

Men bag glæden gemmer der sig en efterladt milliongæld til staten.

Cirkus Arena med hovedsæde i Slagelse har nemlig skabt en gæld på over 20 millioner kroner i ubetalt moms og skat til det offentlige. Oveni har det landskendte cirkus en gæld på mindst 700.000 kroner til private.

Det viser en aktindsigt, som DR Dokumentar har fået i forbindelse med dokumentaren Stuhr, stuhr nummer.

Den samlede gæld til det offentlige kommer ifølge dokumentaren fra fem datterselskaber, som et efter et er gået konkurs over et årti. Den seneste konkurs førte til, at en direktør blev ikendt konkurskarantæne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Benny Berdino, cirkusdirektør i Cirkus Arena.
Benny Berdino, cirkusdirektør i Cirkus Arena. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

I dokumentaren forklarer en statsautoriseret revisor og kammeradvokaten, at Cirkus Arena sætter leasingafgiften så højt, at den reelt trækker pengene ud af datterselskaberne, så de går konkurs og efterlader ubetalt skatte- og momsgæld.

- Vi har ikke stået op om morgen for at sige, nu skal vi gøre nogle ondt økonomisk – hverken staten eller nogen andre, siger cirkusdirektør Benny Berdino i dokumentaren.

Minister: - Elefanterne skal ikke lide 

Flere partier på Christiansborg oplyser til DR, at de ikke var bekendt med milliongælden, da aftalen om at købe elefanterne blev forhandlet. Fødevareministeren synes ikke, at gælden er et godt udgangspunkt for en aftale.

Cirkuselefanter
Læs også
En ny begyndelse - cirkuselefanternes vilde pension
Cirkuselefanter
Læs også
En ny begyndelse - cirkuselefanternes vilde pension

- Jeg synes ikke, det er et godt udgangspunkt for nogen virksomhed, at det bliver drevet på en måde, hvor en ejer ikke må drive virksomhed.

- Det eneste jeg kan sige i den her sag, er at, elefanterne ikke skal lide under, hvilke ejer de har haft, siger Mogens Jensen.

I foråret 2018 blev et totalforbud mod vilde dyr i cirkus indført i Danmark, og i efteråret 2019 blev det afgjort, at Knuthenborg Safaripark skulle overtage landets sidste fire cirkuselefanter. De flytter ind 1. juni 2020.

VIDEO: Det var efter en episode i 2015 ved Enø, hvor cirkuselefanterne gik amok på parkerede biler, at aktivister begyndte at demonstrere foran Cirkus Arenas holdepladser. Tre år senere stod den daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), på Folketingets talerstol og lovede at indfri deres ønske.

 

Nyhedsoverblik