Solen går ned over Radio Solskin efter 29 år: - Jeg tror, der bliver et savn

Frem til midnat sender Radio Solskin i Skælskør sine allersidste minutters radio. Formanden er vemodig over lukningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når vi andre tæller ned til dagens helt store højdepunkt, nemlig nytåret, så er der en anderledes trist stemning i Radio Solskins lokaler i Skælskør.

Efter 29 år og tre måneder må radioen nemlig lukke og slukke til midnat, fordi de ikke har fået fornyet deres sendetilladelse.

- Det er en meget underlig fornemmelse. Også for mange af de frivillige, der har været med til at starte radioen op. Det er vemodigt, siger radioens formand, Jens Gade Larsen.

quote Det viser sig, at der er flere, der hører med, end man tror

Jens Gade Larsen, formand, Radio Solskin

Fagforeninger købte andele

Radioen sendte sine første minutter den 1. oktober 1988, og den har været finansieret gennem sendetidsbetaling fra Slagelse Kommune, reklamer og af radioens støtteforening, som har godt 350 medlemmer.

Radio Solskin blev oprindeligt startet som et andelsselskab, hvor andelshaverne var flere lokalafdelinger af fagbevægelsen. Men det har faktisk vist sig, at netop det at været et andelsselskab kostede radioen livet til sidst.

Solen går ned over Radia Solskin.
Solen går ned over Radia Solskin.
Foto: Radio Solskin

- Da vi startede, var der mange, der reklamerede i vores radio, så vi var kommercielle. Men i dag er det sådan, at hvis man skal have en sendetilladelse som kommerciel radio, så skal man kunne stille en garanti i form af værdier eller penge på en bankkonto, der svarer til en kvart million kroner. Det kan vi slet ikke, siger formanden.

- Så prøvede vi at lave vores vedtægter om, så vi kunne søge tilladelse som ikke-kommerciel radio, men den blev afvist, fordi vi er et andelsselskab og ikke en forening. Derfor udløber vores sendetilladelse til nytår.

Folk vil savne radioen

Og det ærgrer selvfølgelig både formanden of de godt 25 frivillige, der laver Radio Solskin. Men også lytterne har givet udtryk for, at de er kede af det.

- Den ene efter den anden kommer hen og siger til os, at det er synd, vi lukker, fordi de hygger sig med at høre radioen hver lørdag formiddag for eksempel. Den slags respons har vi egentlig aldrig fået, men det viser sig, at der er flere, der hører med, end man tror, siger Jens Gade Larsen.

- Jeg tror, der bliver et savn.

Formanden beskriver lytterskaren som værende i ”den modne alder”, som han  kalder det.

quote Det er en meget underlig fornemmelse. Også for mange af de frivillige, der har været med til at starte radioen op

Jens Gade Larsen, formand, Radio Solskin

- Det kan vi også se på lytterønsker til musik. Det er ofte gamle plader, siger han.

Håber at lave samarbejde

Men nu er det så slut med de gamle plader og radioquizzerne. Slut med Radio Solskin. Eller er det?

Faktisk håber de frivillige bag at kunne starte et samarbejde med lokalradioen i Korsør og på den måde blive ved med at sende nogle gange – bare på en anden måde.

- Det er vi spændte på. Vi håber, det kan lykkes, siger Jens Gade Larsen.

For at markere den sidste dag med Radio Solskin i æteren, sender flere af de frivillige hele dagen, og helt frem til sendetilladelsen udløber til midnat. Der er både tilbageblik på tidligere interviews, der er klip fra de første programmer, og så er der selvfølgelig quiz og musik. Lige sådan, som Radio Solskin bør slutte af.