Soldater nægtet erstatning på forkert grundlag

Soldater med krigstraumer er blevet nægtet erstatning på et forkert grundlag, siger WHO.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arbejdsskadestyrelsen har igennem otte år afvist sager om erstatning til soldater med post-traumatisk stress (PTSD) på fejlagtigt grundlag, skriver Avisen.dk.

Med henvisning til Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har Arbejdsskadestyrelsen forlangt, at soldater skal kunne dokumentere symptomer på PTSD senest seks måneder efter hjemkomst fra krigszonen.

Forkert tolkning

Men de retningslinjer, som de danske myndigheder baserer sagsbehandlingen på, er langt fra så firkantede.

WHO's retningslinjer åbner nemlig op for, at symptomer på PTSD kan være forsinkede og vise sig efter seks måneder.

- Det er måske ikke en decideret løgn, men det er i hvert fald dybt underligt, at Arbejdsskadestyrelsen har holdt så stædigt fast i seks-måneders-kravet, siger Jørgen Arbo-Bæhr, der er Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, til Avisen.dk.

Forsinkede traumer giver ingen erstatning

Det såkaldte seks-måneders-krav for krigsskadede soldater har skabt debat gennem længere tid, fordi det forhindrer soldater erstatning, hvis krigstraumer først viser sig senere.

Arbejdsskadestyrelsen og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har hele tiden hævdet, at styrelsen bare gør, som WHO siger.

- Dette krav er opstillet på baggrund af en lægefaglig vurdering i Sundhedsstyrelsen og WHO, skrev Mette Frederiksen til Avisen.dk i efteråret.

Men ifølge WHO's hovedkvarter i Genéve er den lægefaglige vurdering langt fra så firkantet, som den danske praksis giver indtryk af.

Diagnosen kan gives alligevel

Forsker Mark Humphrey van Ommeren fra organisationens afdeling for psykisk helbred oplyser, at forsinkede symptomer ikke udelukker diagnosen.

- En 'sandsynlig' diagnose kan stadigvæk være mulig, hvis forsinkelsen mellem hændelsen og påbegyndelsen har været længere end seks måneder, forudsat at de kliniske tegn er typiske, og at ingen alternativ psykisk lidelse (...) er plausibel, referer han fra WHO's sygdomsklassifikation.

En ny rapport fra Soldaterlegatet, der uddeler legater til fysisk og psykisk sårede soldater samt efterladte, konkluderer også, at Arbejdsskadestyrelsen fejlfortolker WHO's retningslinjer.

Står til at tabe i retten

Et advokatfirmaet har gennemgået 345 arbejdsskadesager for Soldaterlegatet og vurderer, at  styrelsens sagsbehandling er forkert og næppe vil holde ved en domstolsprøvelse.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) henviser til, at der lige nu er en udredning i gang, som ventes færdig "meget snart".

- Det er uenighed blandt forskere, der har gjort, at jeg har iværksat den såkaldte PTSD-udredning - netop for at arbejdsskademyndighederne kan få opdateret den eksisterende viden på området til gavn for veteranerne og den måde, deres sager bliver behandlet på, skriver hun til Avisen.dk.

Et flertal i Folketinget har for nylig pålagt regeringen at ophæve seks-måneders-kravet for krigsveteraner, samt pålagt Arbejdsskadestyrelsen at genoptage de mange afviste sager.