Solcelleparker kan ikke levere strøm - nu skal ny uddannelse hjælpe

Der mangler hænder til at tilslutte ladestandere, vindmøller og solceller. Det skal en ny uddannelse være med til at ændre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hos Bregentved Gods nær Haslev kan to store solcelleanlæg producere strøm svarende til 30.000 husstandes forbrug. Men det kan først tages i brug i 2025 - for lige nu kan elnettet slet ikke holde til det.

Nu skal en ny uddannelse i Slagelse være med til at løse problemer som det, der har ramt solcelleparken ved Bregentved. Uddannelsesinstitutionen ZBC vil nemlig åbne en ny uddannelse, der kan levere de specialuddannede hænder, der skal til, når solcelleparker, vindmøller og ladestandere skal kobles til elnettet.

quote Det er en flaskehals for den grønne omstilling

Glenny Hansen, uddannelsesdirektør, ZBC

Fra august 2023 bliver det nemlig muligt at uddanne sig til såkaldt "forsyningsoperatør", der er en uddannelse med ekspertise inden for elforsyning.

Det skriver ZBC i en pressemeddelelse.

- Der er så stor mangel på faglærte inden for elforsyningsområdet, at det er en flaskehals for den grønne omstilling. Så det er jo oplagt, at vi skal gøre noget ved det problem, siger Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC, i en pressemeddelelse.

Stor mangel på faglærte

Udover at koble vindmøller, ladestandere og solcelleanlæg til el-nettet er det en forsyningsoperatørs opgave at etablere og reparere kabler, infrastruktur og transformatorstationer.

Læs også
Solcelleparker skal give strøm til 30.000 - men elnettet kan ikke holde til dem
Læs også
Solcelleparker skal give strøm til 30.000 - men elnettet kan ikke holde til dem

Det er væsentligt for den grønne omstilling, da der for eksempel lige nu findes solcelleparker - også andre steder end ved Bregentved - der ikke kan levere strøm, fordi der mangler infrastruktur og transformatorstationer.

Der er med andre ord stor mangel på faglærte, der kan løfte den grønne omstilling - og her er der en væsentlig udfordring. I øjeblikket er det nemlig kun muligt at uddanne sig til forsyningsoperatør på Skive College, og det har betydet, at Skive College har måtte fordoble sit antal optagne på uddannelsen ved de sidste to optag.

Solceller Bregentved Gods
Læs også
Virksomhed dropper planlagte solcelleanlæg
Solceller Bregentved Gods
Læs også
Virksomhed dropper planlagte solcelleanlæg

Det har dog stadig ikke været nok til at imødekomme den store efterspørgsel på markedet, hvilket nu har fået ZBC Slagelse til også at oprette en forsyningsoperatøruddannelse.

- Flere virksomheder fra Sjælland har kontaktet os og spurgt, om vi kan starte uddannelsen. Det gør selvfølgelig indtryk, så derfor er jeg også glad for, at vi nu har fået tilladelse til at uddanne forsyningsoperatører, siger Glenny Hansen fra ZBC i pressemeddelelsen.

Det vækker også glæde hos Dansk Industri, at efterspørgslen fra virksomhederne nu bliver imødekommet.

- Det er en naturlig konsekvens af den omfattende elektrificering af hele Danmark, at kapaciteten udvides på netop denne erhvervsuddannelse på Sjælland. Baggrunden for at styrke rammerne for denne uddannelse er blandt andet konkrete henvendelser fra en række virksomheder på Sjælland, og derfor er vi rigtigt glade for, at det er lykkedes, udtaler erhvervsuddannelseschef Signe Tychsen Philip, Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

ZBC skriver i pressemeddelelsen, at uddannelsen til forsyningsoperatør typisk tager to år.   


Nyhedsoverblik