Søn kunne ikke deltage ved mors begravelse - nu vil bedemand livestreame det sidste farvel

Bedemanden vil give de pårørende mulighed for overvære begravelsen, selvom de ikke tør møde op i kirken af frygt for coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Frygten for smittespredning af coronavirus har ramt de danske folkekirker.

Alle gudstjenester er midlertidigt indstillet, mens særlige ceremonier afholdes under skærpet omstændigheder. Det betyder blandt andet, at der er begrænset adgang ved begravelser og bisættelser.

quote Der er rigtig mange, som ikke tør deltage af frygt for coronavirus

Ralf Willers, bedemand

Derfor er mange tvunget til at blive væk ved det sidste farvel.

Men nu vil bedemand Ralf Willers tilbyde pårørende at livestreame begravelser, så de kan overvære ceremonien uden at møde op i kirken og risikere at blive smittet af coronavirus.

- Det er synd, at folk ikke kan deltage ved begravelserne og sige farvel. Især hvis det er den nære familie eller folk, der befinder sig i udlandet og ikke kan komme hjem, siger Ralf Willers, der sammen med sin kone Jeanette Willers driver Bedemand Willers, som udfører begravelser og bisættelser i Slagelse, Kalundborg, Næstved og Holbæk kommuner.

- Men det erstatter aldrig den rigtig begravelse, hvor man møder op og viser den sidste respekt, siger han.

Søn kunne ikke deltage ved mors begravelse

Idéen til at livestreame en begravelse opstod ifølge Ralf Willers, da en søn skulle arrangere en begravelsesceremoni for sin mor.

- Men da dagen kom, kunne han ikke deltage på grund af coronavirus. Men han havde set, at præster allerede holdt gudstjenester online, så han spurgte, om jeg kunne klare det ved begravelser, siger Ralf Willers.

Det kunne dog ikke lade sig gøre med dags varsel. I stedet optog han ceremonien og sendte den til sønnen.

- Det satte nogle tanker i gang. For han er nok ikke den eneste, der ikke kan deltage ved begravelser i øjeblikket. Derfor er livestreams blandt andet en mulighed til nære pårørende, som er i risikogruppen for at blive smittet og ikke tør deltage, siger Ralf Willers.

- Der er rigtig mange, som ikke tør deltage af frygt for coronavirus. Jeg oplever, at mange ringer til mig og spørger, hvor mange der kommer i kirken – hvis der kommer for mange, så tør de ikke komme, især hvis de er svaglige eller i risikogruppen, tilføjer han.

Optagelser koster 2.000 kroner

Helt konkret fungerer livestreamet ved, at en kameramand – efter aftale med præst og pårørende – møder op i kirken, filmer begravelsen og via kirkens wifi transmitterer den til de pårørende hjemme i stuerne.

Begravelsen kan ses via bedemandens hjemmeside og er kun tilgængelig for dem, der har den rette kode.

- Det skal jo ikke være en begravelse til offentligt skue, påpeger Ralf Willers.

Prisen for at livestreame en begravelse er 2.000 kroner. Ralf Willers fortæller, at han overvejer også at tilbyde løsningen med at filme ceremonierne, når coronakrisen er slut.

Biskop roser idéen

Idéen om at livestreame begravelser møder rosende ord fra biskoppen over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller.

Men han understreger, at præsterne efter aftale med de pårørende skal godkende, at der finder optagelse sted.

- Det kan give god mening at livestreame for de pårørende og præster, som bliver enige om, at det er et godt supplement i den her situation. Men det er meget vigtigt, at optagelserne ikke forstyrrer den kirkelige handling siger Peter Fischer-Møller.

Flere af de cirka 2.350 folkekirker i Danmark kan ifølge biskoppen allerede livetransmittere gudstjenester.

Derfor vil Peter Fischer-Møller nu drøfte med provster og præster i stiftet, hvorvidt man på sigt skal tilbyde en lignende løsning med livestream som den, bedemand Ralf Willers foreslår.

Antallet af personer afgøres af kirkens størrelse, der skal nemlig være minimum fire kvadratmeter gulvareal per person. Ifølge Peter Fischer-Møller har kirkerne allerede udregnet det nøjagtige antal for, hvor mange der må være i kirken under coronakrisen.