Smitte har spredt sig - 35.000 kalkuner skal aflives

Fødevarestyrelsen forbereder sig på onsdag at foretage masseaflivning af kalkuner ved Skælskør. Det sker, efter at influenzasmitte på farmen har bredt sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

35.000 kalkuner på en farm ved Lundby ved Skælskør skal onsdag aflives.

Det bekræfter Fødevarestyrelsen overfor TV2 ØST.

Der er tale om den samme farm, hvor mere end 4.000 kalkuner i weekenden blev aflivet for at bremse smitte med den frygtede fugleinfluenza.

quote Aflivning af fugle er mest skånsom med gas. Så det er det, vi gør her

Tim Petersen, souschef, Fødevarestyrelsen

De mange kalkuner på farmen går i forskellige bygninger. 

- Vi mente, at der var god adskillelse mellem fuglene på stedet, og håbede, at den derfor ikke ville sprede sig. Men nu er nogle af fuglene i andre bygninger også dødssyge, siger Tim Petersen, der er souschef i Fødevarestyrelsen, til TV2 ØST.

Aflivningen kommer til at fungere ved, at staldene spærres hermetisk af, hvorefter luften i rummene udskiftes med kuldioxid.

Læs også
Endnu et udbrud af fugleinfluenza - 4.000 kalkuner skal aflives
Læs også
Endnu et udbrud af fugleinfluenza - 4.000 kalkuner skal aflives

- Aflivning af fugle er mest skånsom med gas. Så det er det, vi gør her, siger Tim Petersen.

Aflivningen ventes at tage hele onsdagen. Beredskabsstyrelsen vil hjælpe Fødevarestyrelsen med masseaflivningen. Ifølge TV2 ØST's oplysninger vil deres rolle være at etablere en sikkerhedszone omkring kalkunfarmen og at sikre, at der ikke bringes smitte ud derfra via personer eller materiel.

Det kan ikke siges, hvordan besætningen i Lundby er blevet smittet med sygdommen - men smitten stammer efter alt at dømme fra vilde fugle. 

Smittezone rundt om besætningerne

  • Fødevarestyrelsen etablerede lørdag to restriktionszoner på henholdsvis tre og ti kilometer rundt om de smittede besætninger, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner.

  • I tre kilometer zonen er der blandt andet krav om, at ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer deres dyr på landbrugsindberetning.dk. inden otte dage. Formålet er blandt andet at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på.

  • I begge zoner er det forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

  • Fugleinfluenzaen er bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan. Flere europæiske lande har rapporteret om fugleinfluenza i både vilde fugle og i fjerkræbesætninger. Flere lande har på linje med Danmark indført krav om indelukning af fjerkræ.

Understreger anbefalinger

Udbruddet i Lundby ved Skælskør har da også været anledning til, at Fødevarestyrelsen har gentaget opfordringen til, at man sørger for, at ens fjerkræ ikke kan komme i kontakt med vilde fugle, og at både gummistøvler, og det udstyr, som man bruger, ikke rummer fugleklatter eller andet fra vilde fugle. Fødevarestyrelsen udgiver en video på Facebook senere mandag, der skal hjælpe hobbyavlere med eksempelvis et hønsehus med, hvad de skal gøre.

quote Fugleinfluenza er årsagen til, at man skal være forsigtig med omgang med dødfundne fugle

Tim Petersen, souschef, Fødevarestyrelsen

- Den variant af fugleinfluenza, som vi ser her, har vi set flere steder rundt omkring. Men det er kun det det andet erhvervsfjerkræhold, som vi ser smittet med denne variant, siger Tim Petersen.

Varianten hedder H5N8 og har i enkelte tilfælde kunnet smitte mennesker, der efterfølgende er blevet alvorligt syge. Det er en af årsagerne til, at sygdommen behandles så håndfast af myndighederne i Danmark og i udlandet.

- Fugleinfluenza er årsagen til, at man skal være forsigtig med omgang med dødfundne fugle. Man skal ikke røre dem uden handsker, i det hele taget skal man være forsigtig med dem, siger Tim Petersen. 

Det er ottende gang denne vinter, at dansk fjerkræ rammes af fugleinfluenza.

Torsdag i sidste blev der konstateret fugleinfluenza i et fasanopdræt ved Ringsted. Her er 550 fasaner blevet aflivet. Det er ikke ualmindeligt for årstiden, at der opstår en række udbrud, lød det lørdag fra Birgit Hendriksen, chef for VeterinærØst i Fødevarestyrelsen. Men H5N8-varianten er alligevel særligt smitsom, understregede hun.

- Fugleinfluenza er her, men i år er det bare i en mere virulent udgave. En potent en, som laver en del ballade, sagde Birgit Hendriksen lørdag.

Fødevarestyrelsen rykkede lørdag ud for at standse udbruddet ved at aflive 4.000 dyr. Det har dog vist sig ikke at være nok.
Fødevarestyrelsen rykkede lørdag ud for at standse udbruddet ved at aflive 4.000 dyr. Det har dog vist sig ikke at være nok. Foto: Kenneth Grymen - 112news. dk

Nyhedsoverblik