Slipper med skrækken - højvande topper med mindre oversvømmelser

Store dele af regionen har været omfattet af varsler om forhøjet vandstand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere dage med blæst fra det nordvestlige verdenshjørne har fået bølgerne til at stå højt langs flere af regionens kyster og havne.

I Korsør forlød det først på eftermiddagen, at vandstanden kunne nå 115 centimeter over daglig vande. Det afstedkom at Slagelse Brand og Redning rykkede ud for at bygge en række præventive barrikader mod vandmasserne.

- Henne ved Slottensgade har vi lavet et dige. Det gjorde vi, fordi de første prognoser lå lige på vippen til, at vandet kunne løbe ind ad Sylowsvej og videre ind ad Slottensgade – derfor byggede vi et dige for en sikkerheds skyld, forklarer beredskabschef Michael Djervad fra Slagelse Brand og Redning.

quote Vi sidder og holder øje lige nu – for det kan stadig hoppe op og ned

Michael Djervad, beredskabschef, Slagelse Brand og Redning

Siden er prognoserne blevet mere sikre. DMI forventer, at vandstanden topper ved 95 centimeter i Korsør Havn.

- Vi sidder og holder øje lige nu – for det kan stadig hoppe op og ned, påpeger Michael Djervad og tilføjer:

- Det ser lykkeligvis ud til, bare at være blevet en træning.

Også i Skælskør mærkede man torsdag eftermiddag til forhøjet vandstand.
Også i Skælskør mærkede man torsdag eftermiddag til forhøjet vandstand. Foto: Kenneth Grymen - 112news.dk

Foruden diget ved Slottensgade er der også sat enkelte sandsække hen over nogle af byens rendesten, forklarer Michael Djervad:

- Rendestenene fungerer sædvanligvis til afledning af regnvand med direkte forbindelse til havnen – så vi forhindrer vandet i at kunne løbe baglæns.

Byggeplads under vand

Også i Skælskør har beredskabet været ude for at sætte en prop i rendestenen nede ved havnen.

Længere mod syd i Vordingborg Nordhavn nåede vandet torsdag eftermiddag op over kajkanten, da Storstrømmen nærmede sig en meter over daglig vande.

Kajen på Nordhavnen rager 70 centimeter over den normale vandstand.

Vordingborg Nordhavn blev oversvømmet, da vandstanden nåede 70 centimeter over daglig vande. Her topper det i løbet af aftenen ved godt 120 centimeter.
Vordingborg Nordhavn blev oversvømmet, da vandstanden nåede 70 centimeter over daglig vande. Her topper det i løbet af aftenen ved godt 120 centimeter. Foto: Per Rasmussen

Vordingborg Kommune er i gang med at projektere kystsikring af området – men indtil det står færdig, er der ikke andet for end at vige, når vandet kommer rindende.

En gruppe håndværkere måtte således også vige pladsen og tage hjem, da vandet skvulpede ind over fundamentet til det nye klubhus ved sejlklubben, som man er ved at opføre på havnefronten.

På Vordingborg Havn forventes vandstanden at nå toppen med 127 centimeter over normalen ved 21.40-tiden, oplyser DMI.

Slipper med skrækken

Yderligere mod syd i Sakskøbing ramte vandstanden allerede meter-mærket ved 15-tiden, og forventes her at nå over 1,4 meter over dagligt vande, når vandstanden topper omkring klokken 21 torsdag aften.

Torsdag eftermiddag stod vandet også højt i Holbæk Fjord.
Torsdag eftermiddag stod vandet også højt i Holbæk Fjord. Foto: Morten Sundgaard - skadestedsfotograf.dk

Det er dog ikke nok til for alvor at skabe panderynker hos autoforhandler Thomas Skotte, der har sin forretning på Nykøbingvej ikke langt fra havnekajen.

- Vi har forberedt os og trukket tingene op i højde. Men vi plejer at bruge Bandholm Havn som målestok, og så længe vandet her ikke når over 1,5 meter, så er det ikke noget, vi får problemer med hos os, siger han til TV2 ØST.

Thomas Skotte har om nogen erfaringer med at have vand i forretningen – for det er sket flere gange før. Men denne gang slipper han efter alt at dømme med skrækken:

- 132 centimeter, som de forventer det når her i løbet af aftenen her i Sakskøbing – det er ikke noget problem for os. Det kommer nok op på pladsen (ved Brogade, red.) – men det er ikke kritisk.

Senest i 2019 stod vandet højt i Sakskøbings gader.

Årsagen til de kraftige vinde, som presser vandstanden ind i de indre farvande skyldes ifølge DMI at Danmark netop nu ligger klemt inde mellem henholdsvis et høj- og et lavtryk:

- Et lavtryk over sydlige del af Finland bevæger sig langsomt mod øst, mens et højtryk vest for Irland ligger næsten stille. Disse to systemer sender kraftige vinde ind over Danmark fra nord og nordvest, op til hård vind til hård kuling med kraftige vindstød, oplyser DMI.