Slagelse vil have en naturpark - skal sætte fokus på områdets mange kvaliteter

Slagelse Kommune afholder flere møder om mulig naturpark ved Skælskør, Agersø og Glænø. I dag slår Magleby Forsamlingshus dørene op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et større område ved Skælskør Fjord, havet og kysten mellem Agersø og Glænø kan måske kalde sig for naturpark i fremtiden.

I hvert fald er det noget, Slagelse Kommune arbejder målrettet henimod. Planerne om en naturpark blev allerede vedtaget i 2017, og nu er det tid til, at beboerne i området for alvor skal inddrages i idéen.

Sæl
Læs også
Naturpark til nysgerrige: Hold afstand til sælen
Sæl
Læs også
Naturpark til nysgerrige: Hold afstand til sælen

Kommunen holder i 2019 en række uformelle møder rundt omkring i området, hvor nysgerrige beboere kan dukke op.

- Vi bruger en del af mødet på at oplyse, og borgerne og Lodsejerne har mulighed for at komme med spørgsmål, ytringer og holdninger, så vi alle kan blive klogere på projektet, udtaler lederen for projektet i Slagelse Kommune, Mette Lücke Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det planlagte område til naturparken i Slagelse
Det planlagte område til naturparken i Slagelse Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering / Slagelse Kommune

Borgerinddragelsen er vigtig

I eftermiddag klokken 17 slår Magleby Forsamlingshus dørene op for beboere i området, som er nysgerrige efter at høre, hvad det egentlig går ud på med en naturpark. For Mette Lücke Pedersen og projektgruppen er det i særdeleshed vigtigt at gøre det klart for folk, at projektet ikke er noget, der bliver trukket ned over hovedet på dem.

Læs også
Store naturoplevelser trækker flere folk til området
Læs også
Store naturoplevelser trækker flere folk til området

- Vi kommer ikke og siger, hvad der skal være. Det helt centrale i det her er, at det bygger på borgerinddragelse. Det er dem, som har jord i området, der suverænt bestemmer, om der skal være aktiviteter eller faciliteter på deres jord, siger Mette Lücke Pedersen og understreger desuden, at naturpark-mærkatet ikke medfører nogle restriktioner, og at projektet bygger på frivillige aftaler med interesserede lodsejere og borgere.

Artiklen fortsætter under videoen...

Se video af noget af det nye naturpark-område

Der er ikke endnu nogle specifikke tiltag i forbindelse med naturparken. Det er netop det, områdets beboere skal være med til at påvirke og komme med idéer til. Men overordnet set håber projektlederen på, at den i forvejen unikke natur i området kan forbedres.

- I det her område, hvor vi har rigtigt meget spændende natur, landskab og kultur, kan vi så gøre noget mere for at forbedre det? Og kan vi også være med til at udvikle formidling af områdets mange kvaliteter, siger Mette Lücke Pedersen og fremhæver både dobbeltkysten, øerne og godslandskaber som eksempler.

Turisme på Omø
Læs også
Beboere er bekymret for kystnære havvindmøller: - Vi er nervøse for turismen
Turisme på Omø
Læs også
Beboere er bekymret for kystnære havvindmøller: - Vi er nervøse for turismen

Foruden mødet i Magleby i eftermiddag, har der allerede være afholdt møde på Agersø, hvor Mette Lücke Pedersen oplevede et stort fremmøde og en lige så stor spørgelyst.

Fremadrettet er der planlagt et lignende møde i Bisserup Forsamlingshus den 13. marts. Der vil også komme datoer på møder på både Omø, Glænø og i Skælskør, og de vil blive offentliggjort på Slagelse Kommunes Facebook-side.

TV ØST har tidligere dækket Omø-borgeres utilfredshed med udsigten til en havvindemøllepark sydvest for øen. Denne havvindemøllepark vil dog ikke ligge inden for det planlagte naturparkområde, og Mette Lücke Pedersen vil derfor ikke kommentere på, hvad havvindmøller kan have af betydning for naturparken.


Nyhedsoverblik