Slagelse splittet over skulptur

”Uden Navn” er navnet på en skulptur, der i disse dage er genstand for debat i Slagelse. Politikere og borgere er uenige om skulpturens berettigelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En bunke grå sække i centrum af Slagelse har på det seneste skabt massiv debat. På Gammel Torv er det muligt at slå numsen i sækken, hvor Torben Kappers skulptur ”Uden Navn” står. 

Men nu skal skulpturen væk, hvis det står til kulturudvalgsformand Troels Kristensen (LA). Skulpturen, der ligner en bunke sække, har ellers ligget på sin plads siden 2010.

Kulturudvalgsformanden er træt af at se på den ifølge ham selv grimme skulptur. Og derfor vil han have den fjernet fra den centrale del af Slagelse.

Sat op af politikere, pilles ned af politikere

Skulpturen blev i sin tid bestilt af kommunen. De kontaktede Statens Kunstfond, som hjalp med at finde Torben Kappers debatskabende værk.

Den gang sagde formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Anders Nielsen (S), at skulpturen for alvor sætter gang i tankerne.

Nu er tankerne hos Troels Kristensen (LA) dog kommet der til, at ”Uden Navn” skal fjernes. Derfor bliver fjernelsen taget op i kulturudvalget, når de mødes på onsdag.

Men den politiske indgriben bliver mødt med modstand.

Kunst skal ikke bestemmes af politikere

Det er nemlig ikke alle, der synes, det er en god idé at fjerne skulpturen. Morten Hass Augustsen (V) mener ikke, at politikere skal blande sig i kunst.

- Jeg er fuldstændig principielt imod, at vi politikere skal blande os i kunst. Når vi begynder på det, så har vi taget et skridt ud af en sti, jeg slet ikke har behov for at gå på. Altså kunsten må og skal være fri, siger Morten Hass Augustsen (V).

Han siger, at kunststykket jo er lavet til den plads, som den står på, og at det desuden er Slagelse Kommune selv, der har bestilt skulpturen.

- Der er en masse gode mennesker, som har lagt deres hjerteblod, deres kræfter og deres tid og penge i det her. Så jeg synes, at det, undskyld udtrykket, er helt i hegnet, at begynde på den slags ting, siger byrådsmedlemmet fra Venstre.

Han mener, at hvis det var fordi, man skulle forny pladsen, anlægge ny vej eller andet, var det noget andet, forklarer han. Men det er ikke grund nok, at den er grim.