¨

Slagelse Jobcenter bryder loven

Foto: TV ØST

Jobcenteret har ulovligt tilbageholdt sygedagpenge i halvandet år, vurderer eksperter i sag, hvor sygemeldt kvinde er blevet stemplet som personlighedsforstyrret.

- Slagelse jobcenters behandling af Lone Laursen er utilstedelig og ulovlig, siger Professor i Socialret, Kirsten Ketscher til TV2 ØST.

Lone Laursen har arbejdet 25 år som sygehjælper på fuld tid. Fire læger og to psykiater er enige, om at hun er uarbejdsdygtigt på grund af svær slidgigt og fibromyalgi, men at hun er mentalt rask. Alligevel har jobcenterets psykolog efter en test diagnosticeret hende som ”narcissistisk personlighedsforstyrret” og ”stærkt manipulerende”.

- Det er forfærdeligt, fordi jeg plejer at være en troværdig person, som folk respekterer. Men nu bliver der jo ikke regnet med noget af det jeg siger. Det er det værste jeg har været ude for i mit liv, siger Lone Laursen til TV2 ØST.

Diagnosen betyder, at jobcenteret mener, at Lone Laursen kan blive rask og arbejdsdygtig, hvis hun tager medicin og går i kognitivterapi.

Psykologer må ikke stille diagnoser

Psykiater Ole Bjørn Skausig, som er tidligere overlæge i psykiatrien, og som har undersøgt Lone Laursen, retter en stærk kritik af Slagelse Jobcenters brug af psykologen diagnose:

- Ikke alene er hun mentalt rask, men diagnosen ”Narcissistisk Personlighedsforstyrrelse” er faktisk ikke en diagnose på vores diagnoseliste – den bruges i USA. Men derudover er det altså ulovligt for psykologer at stille diagnoser. Det er de slet ikke autoriseret til.

Lone Laursen har klaget til både Psykolognævnet og Beskæftigelsesankenævnet. Begge instanser har givet hende medhold i at psykologens diagnose ikke er fagligt funderet og ikke må anvendes i den videre sagsbehandling. Men i stedet for at udbetale sygedagpenge til Lone Laursen har kommunen fået en ny psykolog til at gennemgå hendes sag. Han konkluderer igen – på baggrund af samme psykologtest – at Lone Laursen lider af narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

- Jeg forstår slet ikke at man kan bruge sådan en person, som slet ikke har mødt mig til på baggrund af underkendte papirer at stille den samme diagnose. Det er mig ubegribeligt, siger Lone Laursen, der er én af 19 sygemeldte, der har indgivet en fælles klage til Folketingets Ombudsmand over Slagelse Jobcenter.

Slagelse Jobcenter bryder loven, når man ikke retter sig efter Beskæftigelsesankenævnets afgørelse og ser bort fra psykologerklæringen. Det konkluderer Professor i Socialret Kirsten Ketscher:

- Kommunen SKAL rette sig efter Beskæftigelsesnævnet, og man kan ikke bare tage en ny psykolog og lade ham sige det samme som den første bare på en ny måde. Det bliver det ikke mere lovligt af, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App