Slagelse investerer i klyngebomber

Flere af landets kommuner investerer i virksomheder, som f.eks. beskæftiger børnearbejdere eller producerer klyngebomber. Heriblandt Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgmesteren i Slagelse Kommune, Lis Tribler (S), er rystet efter organisationen DanWatch har påvist, at kommunen investerer i aktier i blandt andet et firma, der laver klyngebomber.

- Det er helt uantageligt. Det er slet ikke den politik, vi ønsker i vores investeringer, og som vi har meddelt vores kapitalforvaltere. Vi vil ikke investere i våben, siger Lis Tribler til Ritzau.

Hun vil nu undersøge sagen og varsler en stopper for alle uetiske investeringer med det samme.

Slagelse Kommune er blot en af flere kommuner, som DanWatch har undersøgt for avisen Kommunen. Undersøgelsen viser, at flere af landets største kommuner har problemer, når det gælder investeringer i aktier.

Kommunernes aktier forvaltes ofte af en eller flere forvaltere, og her kan pengene ende i alt fra atomvåben til børnearbejde, klyngebomber og mindedrift for at tjene penge til kommunerne.

Københavns Kommune investerer i 11 firmaer, der ikke har det helt godt med etikken. Af de 400 millioner kroner, København har sat i aktier, bliver de otte millioner kroner investeret i sortlistede firmaer. Det overrasker blandt andre Bo Asmus Kjeldgaard (SF), børne- og ungeborgmester.

- Det er helt uacceptabelt, hvis der er investeringer i børnearbejdskraft eller på andre måder investeringer, som er i strid med vores etiske retningslinjer, siger borgmesteren til avisen Kommunen.

SF's ordfører for våbenkontrol, Pernille Frahm, foreslog allerede i foråret, at der bør laves en vejledende liste over virksomheder, hvor der er etiske problemer.

- Umiddelbart var der velvilje fra de andre partier, men de ville alligevel ikke, da det kom til stykket, siger Pernille Frahm (SF).

Samlet set havde landets kommuner i 2008 investeret 3,4 milliarder kroner i aktier og obligationer.

Slagelse Kommune har i alt ca. 50 mio. kr. (kursværdi primo 2009) investeret i investeringsforeninger hvori der indgår aktier og virksomhedsobligationer. Investeringerne udgør ca. 13% af kommunens investeringsportefølje, hvor af en stor del kommer fra kommunens lovpligtige deponering som følge af et sale-and-lease-back-arrangement. Kommunen har aftale med to kapitalforvaltere, der varetager den konkrete handel med obligationer og investeringsforeningsbeviser indenfor retningslinjerne af kommunens finansielle politik.

Kapitalforvalterne vælger således, hvilke investeringsforeninger der investeres i, og overfor begge forvaltere er der aftaler om, at investeringerne skal ske "etisk forsvarligt". Hos den ene forvalter er aftalen, at der investeres efter UNPRI (FN-principper om etisk investering) og med den anden forvalter (hvor dette ikke var muligt) er aftalt at: "Bankens investering sker under hensyntagen til etiske aspekter som eksempelvis menneskerettigheder og våbenproduktion, ligesom vi har fokus på, om de investeringsforeninger, vi benytter, investerer under hensyntagen til etiske aspekter".


Nyhedsoverblik