Slagelse får bundkarakter i smileyordning

Nu er det ikke kun caféer og restauranter, der kan få en sur smiley på samvittigheden. Et nyt projekt vurderer regionens byer på, hvor gode de er til at bevare kulturarven. Og det gør de åbenbart ikke godt i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mundvigen hænger nedad i Slagelse. Byen er nemlig blevet udstyret med en sur smiley og en enkelt stjerne ud af seks mulige i det nye projekt ’Gode Byer’.

- Jeg kom i Slagelse i min barndom. Jeg elskede at komme til Slagelse. Det gør jeg ikke mere, jeg synes ikke, man har passet godt på Slagelse, fastslår Jep Loft som er bestyrelsesmedlem i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

Det er Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, der har lavet en hjemmeside, hvor de vurderer byerne efter, hvor gode de er til at bevare de historiske bymiljøer. Og udstyrer byerne med en smiley derefter.

- Det her vidner om, at vi prøver at råbe kommunalpolitikere op og sige, lad vær med at rive ned men lav en bevarende lokalplan for den lille historiske bykerne, I har, lyder det fra Jep Loft.

Slagelse scorer lavt

I anmeldelsen af byerne får Slagelse en bundplacering. Det er der ifølge Jep Loft flere grunde til.

- På en af de mest sårbare pladser i byen lige bag ved kirken, har man placeret en stor klods af en bygning, fortæller Jep Loft.

Og ved det nyrenoverede VestsjællandsCentret er historien den samme.

- Den slags huse er ikke min livret, men jeg har ikke noget imod et center, jeg synes bare ikke, det skal ligge inde midt i en historisk bykerne, siger Jep Loft.

Sådanne eksempler er der mange af i Slagelse, når man går gennem byen med Jep Loft.

Sorø får toppoint

I nabobyen Sorø er historien derimod en helt anden, her har byen fået topkarakter for bevaringen af det historiske miljø I bymidten.

- I Sorø er der et fint lille torv, her er nogle flotte huse, det sjove rådhus og så er der også nogle mere almindelige huse, men de hænger alle sammen godt sammen, her er en god harmoni, slår Jep Loft fast.

Det er Jep Loft, der som formand for foreningen har stået for de fleste vurderinger med hjælp fra forskellige lokalforeninger.

Formålet med hjemmesiden er at sætte fokus på byernes bevaring af det historiske bymiljø.

På kortet her kan du se, hvilken vurdering din by har fået.