¨

Slagelse duks til at skaffe flygtninge job

Foto: TV ØST

Slagelse kommune er helt i top, når det gælder om at skaffe nyankomne flygtninge job. Guldborgsund er derimod i bund.

Hvis alle landets kommuner gjorde som de bedste, ville langt flere flygtninge komme i arbejde, viser en omfattende undersøgelse, som LG Insight har lavet for Ugebrevet A4.
 
Fra 2009 til 2013 lykkedes det eksempelvis Slagelse Kommune at gøre 45 procent af de nyankomne flygtninge selvforsørgende et år efter ankomsten til kommunen.
 
I kommuner som Rebild og Guldborgsund er det kun hver tiende, der kan forsørge sig selv et år efter ankomsten.
 
På landsplan er 23 procent af flygtninge og indvandrere under integrationsloven selvforsørgende et år efter ankomsten, viser undersøgelsen.
 
Intensiv indsats virker

Ifølge direktør Lars Larsen fra analysefirmaet LG Insight, som har specialiseret sig i kommunernes integrationsarbejde, er der klare fællesnævnere mellem de kommuner, der gør det godt.
 
- Der er en klar tendens til, at de kommuner, der ligger godt, sætter intensivt ind fra start med parallelle tilbud - både sprogundervisning, virksomhedstilbud og i forhold til familiens livssituation.
 
- Jo mere tværfagligt og jo mere intensivt, man sætter ind, jo hurtigere får man tilsyneladende flygtninge i arbejde, siger Lars Larsen til Ugebrevet A4.
 
Ifølge Foreningen Nydansker skal kommunerne tænke erhvervslivet ind på et meget tidligt tidspunkt i processen.
 
- Det er præcis det, der kendetegner de 10-25 procent af kommunerne, der klarer sig bedst på det her område.
 
- Derfor skal kommunerne have fat i især de små og mellemstore virksomheder og få dem overbevist om, at det også er i deres interesse at indgå et samarbejde, siger direktør Torben Møller Hansen.

Kommuner vil have større fokus
 
Formanden for KL's Arbejdsmarkedsudvalg, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), erkender, at der er behov for større fokus på jobindsatsen i mange kommuner.
 
- Det er et af de allerhøjest prioriterede områder inden for KL, og vi opfordrer hele tiden kommunerne til at få det flyttet højere op på dagsordenen.
 
- Både for flygtningenes skyld, men selvfølgelig også fordi der er stadig større økonomiske incitamenter forbundet med at få flygtningene i arbejde, siger Jacob Bundsgaard til Ugebrevet A4.
 
/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App