Skoleelever afsløret med hash

Problemerne med hashmisbrug blandt danske børn er nu så stort, at både folkeskoler og privatskoler over hele landet er begyndt at urinteste elever helt ned til syvende klasse. Fire elever på en skole i Korsør afsløret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Urintest skal afsløre, om eleverne er påvirket af hash eller andre rusmidler, skriver Ekstra Bladet i dag.

Ni skoler fordelt på Sjælland, Fyn og Jylland bekræfter over for avisen, at de jævnligt beder elever om at levere en urinprøve hos skolesundhedsplejersken.

På Brønshøj Skole i København har lærerne taget elever på 13 år i at ryge hash i frikvartererne og lige uden for skolen. Det er bl.a. dem, der bliver urintestet.

- Vi tester, hvis vi oplever en elev, der opfører sig usædvanligt. Han eller hun kan have røde øjne eller falde i søvn i timerne, siger SSP-konsulent og lærer på skolen, Bo Leerbæk til Ekstra Bladet.

Også Baggesenskolen i Korsør er en helt almindelig folkeskole, der tester eleverne for at komme misbrugsproblemerne til livs. I sidste måned afslørede prøverne fire elever med spor af hash i urinen.

- Man kan sagtens gå med skyklapper i det daglige, fordi man tror, eleverne er ældre, inden de bevæger sig ind på misbrugsbanen. Men virkeligheden viser, at misbrugerne bliver yngre og yngre. Så derfor er det et ansvar, vi må tage alvorligt på skolen, siger skoleleder Eric Steffensen til Ekstra Bladet.

Eric Steffensen forstår godt, hvis det kan komme bag på nogle, at grundskolerne er begyndt at urinteste eleverne, mens de er børn. Men det er nødvendigt, siger han.

- Det er et stigende samfundsproblem. Det viser sig jo, at de seneste ti års forebyggelse og indsats er mislykkedes, siger Eric Steffensen.

Skolerne understreger over for Ekstra Bladet, at urintesten foregår i samarbejde med børnenes forældrene og med deres accept.