Skimmelsvamp i nybygget sygehus

Region Sjællands nye psykiatrisygehus i Slagelse er ramt af skimmelsvamp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der knokles i øjeblikket på at gøre det nye psykiatrisygehus i Slagelse færdigt. Men Region Sjællands godt en milliard dyre projekt er ramt af skimmelsvamp. Det skriver Sjællandske.

En håndværker, som har arbejdet på byggeriet i et års tid, fortæller til avisen, at den sundhedsskadelige skimmelsvamp i marts er konstateret i 85 af de 209 nybyggede patientværelser, og arbejdet med at udbedre skaderne har stået på i flere måneder. Samtidig er flere håndværkere, ifølge kilden, stærkt utilfredse med at skulle arbejde i værelserne, hvor skimmelsvampen drysser ned.

- Dem, der udfører arbejdet med at skifte lofterne ud, går i heldækkende beskyttelsesdragter og turbomaske med filter - det gør vi andre ikke, siger håndværkeren til Sjællandske.

Regionen afviser generelt kritikken

Henrik Bendix Olsen, der er regionens projektchef på byggeriet, erkender, at der er fejl ved byggeriet af det psykiatriske sygehus, men han afviser generelt kritikken.

- Vi har haft udfordringer med kvaliteten af tagarbejdet visse steder, og ja, der er konstateret skimmelsvamp i enkelte værelser, men det har slet ikke det omfang, du nævner. Og at håndværkerne skulle arbejde i rum med skimmelsvamp, der drysser ned, det passer simpelthen ikke, siger Henrik Bendix Olsen til Sjællandske. 

I en pressemeddelelse fra Region Sjælland lyder tallet i stedet på, at 85 værelser er blevet undersøgt, og at der i 27 af dem blev målt svampesporer over grænseværdien. I de resterende rum var grænseværdierne enten ikke overskredet, eller der var slet ikke svampesporer at måle.

Arbejdet afsluttet

Regionen understreger i øvrigt, at arbejdet i de pågældende værelser er håndteret efter lovgivningen - herunder anvisninger fra Arbejdstilsynet.

- Vi går med livrem og seler, og derfor valgte vi fra begyndelsen at skifte lofterne i de rum, hvor vi egentlig holder os et godt stykke under grænseværdierne, og der dermed kun er en meget svag og teoretisk risiko for, at der med tiden kunne udvikle sig svampesporer.

De økonomiske omkostninger omkring ubedrelsen af skaderne hæfter forsikringsselskabet og entreprenøren for. Region Sjælland oplyser, at alt arbejde med at udbedre vandskaderne er afsluttet.

Det nye psykiatrisygehus tages i brug til efteråret.