Skal betale for at arbejde frivilligt

Regeringens multimedie-skat har været udskældt fra starten. Det er de færreste som har lyst til at blive beskattet af hjemmearbejdspladsen. Og nu viser det sig, at den også kan blive dyr for folk, der arbejder gratis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rose Vad arbejder frivilligt for Røde Kors i Slagelse. Hun er en af de frivillige aktivitetsledere, som har fået en arbejdsmobiltelefon.

- Jeg bruger den rigtig meget. I dag har jeg allerede brugt den flere gange, siger Rose Vad.

Men med regeringens multimedieskat vil hun skulle betale skat af 5000,- kroner. Altså 2.100,- kroner om året, fordi hun har telefonen. Rose Vad arbejder 25 timer om ugen uden at få en krone for det, men skal hun til at betale for det, er konsekvensen klar.

- Så stopper jeg som frivillig. Som pensionist har jeg ikke råd til at betale, og jeg vil heller ikke betale for at arbejde frivilligt, slår Rose Vad fast.

TV2 ØST har mødt Rose Vad. Se hele indslaget herunder:
[video:flv:090416_frivillige.flv]

Og stopper de frivillige, har det store konsekvenser for kommunen og borgerne, som har glæde af alt fra besøgsvenner og lektiecafe til idrætsforeninger.

- De frivillige betyder utrolig meget. Det er mange store sociale opgaver, som de frivillige løser på forskellige måder, siger Lene Wibroe (SF), som er formand for Social- og Omsorgsudvalget i Slagelse.

Røde kors's lokalafdelinger har hverken kontor eller lønnet personale. Så telefonen nødvendig både til koordinering internt blandt de frivillige og i kontakten med de borgere, som bruger de mange tilbud. Og for at værne om privatlivet udleverer de frivillige aldrig deres private telefonnummer. Så uden arbejdstelefonen vil Rose Vad og de andre aktivitetsledere indstille arbejdet.

- Både Røde Kors og de mange andre frivillige aktiviteter ville lukke, forudser Rose Vad.

På Christiansborg kan de godt se det uheldige i, at multimedieskatten rammer frivilligheden.

- Hvis der er nogle enkelstående tilfælde, som skriger til himlen, så synes jeg, vi skal kigge på det, og få det skrevet ud af forslaget, siger Mike Legarth, som er skatteordfører for Det Konservative Folkeparti.

Rose Vad sender da også en opfordring til politikerne på Christiansborg.

- De må simpelthen tage sig sammen, det du'r ikke, griner hun.