Skælskørs gamle biograf får stort millionbeløb til renovering: - Det er fantastisk og overraskende

Nu er de sidste penge fundet. Skælskørs gamle biograf kan nu renoveres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I år fylder biografen Kosmorama i Skælskør 92 år, men faktisk har der været drevet fast biograf i byen siden 1908.

Nu får den gamle biograf lidt af et ansigtsløft, når den om lidt over en måned påbegynder en omfattende renovering. 

Siden sidste år har den frivillige forening, der står for at drive biografen, været på jagt efter finansiering for at få råd til renoveringen af biografen. 

- Det er 27 år siden, at vi har renoveret biografen. Det slider på sådan en sal, siger Aksel Christensen, der er formand for Skælskør Biografforening, Kosmorama.

Læs også
Historisk biograf får million-håndsrækning til længe ventet renovering
Læs også
Historisk biograf får million-håndsrækning til længe ventet renovering

Nu er de sidste penge så fundet, efter Realdania har valgt at støtte biografen gennem deres projekt kaldet Underværker med 800.000 kroner. Samlet set har biografen fået støtte på 2,45 millioner kroner. 

- Det er både fantastisk og måske lidt overraskende, at det lykkedes. Det er rigtig godt. Når man går i gang med sådanne projekter, så satser man på noget, og så tænker man, gad vide om det går. Det er sjældent, det går alt sammen, men det er gået denne gang, og det er rigtig godt, siger Aksel Christensen.

Nye gulve, ny belysning og ny teknik

I efteråret besøgte TV2 ØST biografen, da projektet kom et skridt tættere på at blive realiseret. Her havde foreningen og dens daværende formand, Ole Rygaard, modtaget 1,5 million kroner fra A.P. Møller Fonden, men det var altså ikke helt nok til at realisere de drømme, som foreningen har.

Der skal nemlig males, de 93 sæder skal udskiftes til 87 nye, belysningen skal udskiftes, og så skal teknikken opgraderes. 

- Vi skal have lagt nyt gulv på, vi får nye stole i hele biografen. Vi får ny teknik, der gør, at vi kan frigøre et område til caféområde, som i øjeblikket bliver brugt til teknik. Det tekniske anlæg, vi har, er næsten 10 år gammelt og er ved at være udtjent. Der er sket så meget teknisk udvikling siden, så nu kan det hele næsten være i en papkasse, siger Aksel Christensen. 

Video: Den daværende formand Ole Rygaard fortæller om den store donation fra A.P. Møller Fonden i december.

En stor del af biografens dna er hyggen både før og efter filmen, forklarer Aksel Christensen. Biografen har nemlig et lille område, hvor man kan sidde og hygge sig, og det område bliver altså nu udvidet. Det er nemlig vigtigt at holde fast i biografens sjæl, mener foreningen.

- Det er det, der har gennemsyret hele projektet. Vi har villet bevare den hyggelige, intime, lille biograf, som folk har lyst til komme i og sidde i caféområde og få en lille sludder inden filmen. Det er det, vi får mulighed for med det her projekt nu, siger formanden.

Lille by - lille biograf

Fra Skælskør til den større biograf i Slagelse er der 20 kilometer, og nogle vil måske mene, at den tur kunne man godt tage, når man skal i biografen.

Men en biograf er vigtig for en by, selvom der kun er lidt over 6.000 indbyggere.

- Skælskør er en udkantsby i kommunen, det vil sige, hvis man ikke passer rigtig meget på, at der er et kulturliv i sådan en lille by, så falder den nemt fra hinanden, siger Aksel Christensen.

- Skælskør er om nogen berømt for at have mange aktive mennesker, der bruger deres fritid på at skabe et kulturliv i byen, så der bliver ved med at være noget at samles om. 

Læs også
Dokumentarfilmfestival rykker til Holbæk: - Det er et godt initiativ
Læs også
Dokumentarfilmfestival rykker til Holbæk: - Det er et godt initiativ

Biografen bliver i dag udelukkende drevet af frivillige kræfter. Nogle sørger for at købe film, andre står i caféen og så har biografen også et renoveringsudvalg. Og netop den store frivillighed er det, der kan få et projekt som dette til at lade sig gøre, mener Aksel Christensen.

- Vi er over 60 frivillige i biografen, og de får ligesom et skulderklap ved, at det her kan lykkes. De får nogle mere moderne arbejdsforhold, og de kan se, det bærer frugt, det vi gør. Jeg synes, der ydes en fantastisk indsats af rigtig mange mennesker, siger han. 

Den sidste visning i biografen før renoveringen bliver den 17. juni. Derefter går håndværkerne i gang. Efter planen genåbner biografen igen den 7. august.

Ud over A.P. Møller Fonden og Realdania har også Sparekassen Sjælland Fonden hjulpet til med 50.000 kroner og fonden Brand af 1848 har støttet med 100.000 kroner.


Nyhedsoverblik