¨

Skadede soldater dyrker sport for at komme tilbage til livet

Foto: TV ØST

Skadede soldater motionerer sig tilbage til livet.

Det kræver tro, håb og viljestyrke når man som 21 årig får sprængt sit liv i stykker af en vejsidebombe i Afghanistan, og slagmarken pludselig ikke længere er i udlandet, men hjemme på et hospital i Danmark.

- Det var ikke det man havde forestillet sig da man gik rundt dernede. Men livet er jo ikke gået i stå bare på grund af det.

Sådan siger Konstabel Chris Breum, der mistede begge underben i Afghanistan i 2009. Det er soldater som ham, med fysiske og psykiske skader der mandag var samlet til et lidt anderledes sportsstævne i Slagelse. 20 mand til basketballkamp på 4 hjul.

- Der er nogen af dem, der har så store skavanker, at de har brug for en kørestol for at kunne dyrke idræt. Og med kørestolen er alle lige. Og det er et af hovedelementerne i idræt, at man er lige, fortæller idrætskonsulent Rune Oland. Han er fra Dansk Handicap-Idrætsforbund, der sammen med Danmarks Idrætsforbund og Dansk Militært Idrætsforbund står bag dagens arrangement som er en del af et 3 årigt projekt, der skal hjælpe skadede soldater til at få gang i pulsen, møde kammeraterne til sport og dermed få et bedre liv.

- Det der med at se muligheder frem for restriktioner, det bevirker, at du får et mere åbent syn på mulighederne i dit liv, nu hvor du ikke kan de samme ting som du kunne før, fortsætter han.

Chris Breum havde især et mål der holdt modet oppe i hans 10 måneder lange ophold på Rigshospitalet. Han ville ud af sygeseng og kørestol og danse omkring juletræet med familien.

- Og det kunne jeg. Det var ikke nemt med to krykker, men det kunne lade sig gøre.

Og stædigheden holdt ved. I dag kan Chris gå på to proteser, og han har ikke på noget tidspunkt mistet sit positive livssyn.

- Hvorfor skulle man det? Det er ikke fordi ens liv går i stå jo. Man har bare fået nogle andre udfordringer.

02:08 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App