Sjælland elforbundet med Fyn (Video)

I dag blev Sjælland forbundet med Fyn via et 32 kilometer langt elkabel gennem Storebælt. Et historisk øjeblik, for en strømforbindelse mellem de to landsdele, har man drømt om i de sidste 100 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

500 mtr ud fra kysten i Mullerup Havn lidt nord for Korsør, blev den sidste ende af i alt tre kabler trukket i land her sidst på eftermiddagen. Kablet er trukket fra Fyn, 32 km gennem storebælt

- Der er en gevindst på en 40-50 mio. kr. om året ved at have denne her storebæltsforbindelse, forklarer Poul Erik Pedersen, der er projektleder hos Energinet.

Se TV2 ØSTs reportage fra arbejdet herunder:
[video:video_mangler:090728_kabel.flv]

Kablet skal fortrinsvis levere vindmøllestrøm fra Vestjylland til sjællænderne. De kan samtidig se frem til at spare penge på elregningen. Elprisen har nemlig historisk været lidt højere her end vest for storebælt.

- Forskellen vil blive udlignet når storebæltsforbindelsen bliver sat i drift, sådan at man reelt har samme pris. Så der bliver en øre eller to i besparelse, forklarer Poul Erik Pedersen.

Udlægningen har været i gang siden marts, og der ligge nu tre kabler gravet godt en meter ned i under havbunden. Det enorme kabel vejer i alt 1500 tons og hele projektet har kostet 1,3 mia. kr.

- vi kan lave en test af kablet allerede i aften, men der kommer desværre ikke spænding på det før engang i efteråret 2010. Før da er modtagestationen i Herslev ikke færdig, siger Poul Erik Pedersen.