Sjælden monsterfisk fundet i sjællandsk å

Den sjældne flodlampret er blevet fundet i Tude å i Slagelse. Den lille fisk er en rovfisk med en sugekoppemund fyldt med syleskarpe tænder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er næsten 30 år siden, at den sidst er blevet set i flere eksemplarer på Sjælland. Men nu har biologer fundet hele 2 styk af den sjældne fisk flodlampretten i Tude Å i Slagelse Kommune.

Det oplyser biolog Lars Gaarn fra Slagelse Kommune.

- Det er et meget sjældent fund her i Danmark. Her er den stort set ikke set før, siger han til TV2 ØST.

 Den sjældne fisk blev fundet i forbindelse med en undersøgelse af livet i åen.

Kan blive en halv meter

Flodlampretten er en fisk, der kan blive op til en halv meter lang. Den ligner mest af alt et monster fra Alien-filmene med sine primitive gæller og en sugekopmund med en rand af tænder.

Med sugekoppen hæfter den sig fast på mindre dyr og fisk i åen, mens den rasper hul i huden med tænderne og suger livet ud af byttet. På grund af fiskens størrelse så dør byttet som regel med det samme.

- Det er en stor fisk. Hvor dens lille fætter bæklampretten kun bliver 10 centimeter lang, så er denne jo meget større. Det er virkelig bemærkelsesværdigt at finde den her, siger Lars Gaarn.

Sjældne gæster skal beskyttes

Flodlampretten er af EU udpeget som særligt beskyttet dyreart. Det betyder, at dens levevilkår i åen fremover ikke må forringes.

Lampretterne  - eller rundmunde, som de også kaldes – regnes som et af de mest primitive hvirveldyr. Familieforholdet til fiskene er da også så fjernt, at nogle zoologer diskuterer, om de i virkeligheden skal kategoriseres som en helt anden dyreart.


Nyhedsoverblik