Serie af påsatte brande i Slagelse skaber utryghed: - Det påvirker én konstant

Borgere i en boligforening i det nordlige Slagelse frygter for, hvornår næste brand opstår. I nat skete det igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 5. juli 2022 har den nordlige del af Slagelse været ramt af en stribe brande. I alt 12 gange har brandvæsnet været kaldt ud til brande, hvor af politiet i mindst otte tilfælde mener, at der er tale om påsatte brande.

Senest natten til lørdag har yderligere to brande fundet sted – begge er mistænkt for at være påsat.

Hovedparten af brandene har fundet sted i området omkring Valbyvej, hvor der på et område af en radius på 300 meter har været otte brande siden sidste tirsdag.

quote Det er da utrygt, der sker sådan noget så tæt på

Irene Rasmussen, beboerformand, Andelsboligforeningen Valbyhaven

Borgere fortæller i dag, lørdag, til TV2 ØST, at de frygter for, hvornår den næste brand opstår.

- Det er da utrygt, der sker sådan noget så tæt på, siger Irene Rasmussen, der er beboerformand i Andelsboligforeningen Valbyhaven, som ligger ud til Valbyvej.

Irene Rasmussen er beboerformand i Andelsboligforeningen Valbyhaven. Her har man været udsat for to påsatte brande den seneste uge.
Irene Rasmussen er beboerformand i Andelsboligforeningen Valbyhaven. Her har man været udsat for to påsatte brande den seneste uge. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Sidste lørdag var det foreningens redskabsskur, der midt om natten stod i lys lue – og natten til i dag, lørdag, var så foreningens fælleshus, hvor der var sat ild med hjælp fra brandbare væsker.

- Vi har et gæsteværelse i vores fælleshus, som vi lejer ud til beboerne, når de har gæster – og det tør vi da ikke sove i lige for tiden, fordi hvad nu hvis det sker igen, siger Irene Rasmussen.

Sidste lørdag var det foreningens redskabsskur, der midt om natten stod i lys lue.
Sidste lørdag var det foreningens redskabsskur, der midt om natten stod i lys lue. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Tog sagen i egen hånd

Vagtchefen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi sagde lørdag morgen til TV2 ØST, at bygningen ville være brændt ned, hvis ikke flammerne var opdaget i tide.

Tidligere forlød det, at det var to betjente, der ydede den første indsats ved nattens brand. Men en snarrådig borger var kommet dem i forkøbet.

quote Jeg kunne lugte røg, fordi vinduet står helt åbent. Jeg tænkte; det der falder jeg ikke i søvn til

Pia Heide Heidebo, Slagelse

Pia Heide Heidebo bor tæt på fælleshuset i Valbyhaven på Holstebrovej, og hun var netop gået i seng, da hun kunne lugte noget gennem vinduet:

- Jeg kunne lugte røg, fordi vinduet står helt åbent. Jeg tænkte; det der falder jeg ikke i søvn til. Det kræver lige, jeg runderer, som jeg har gjort et par gange i løbet af ugen.

Sådan så det ud, da politi og brandfolk var tilstede i Slagelse natten til lørdag for at slukke brandene.

Hun tog en jakke over nattøjet, fortæller hun, og gik ud i sommernatten. Det var her, Pia Heide Heidebo fik øje på flammerne ved fælleshuset.

Pia Heide Heidebo har en regnvandstønde stående. For at gøre plads til ekstra vand i tønden havde hun netop taget vand fra i spande, som står på hendes terrasse.

- Det viste sig at være vældig givtigt, for en god time senere blev jeg nødt til at tage et par af dem og rende over med, forklarer hun.

Læs også
Politiet indsætter flere patruljer efter stribe af brande
Læs også
Politiet indsætter flere patruljer efter stribe af brande

Egentlig blev Pia Heide Heidebo frarådet af alarmcentralen at give sig i kast med at slukke branden, fortæller hun – men hun valgte alligevel med hjælp fra en nabo at tage sagen i egen hånd.

- Så 20 liter vand fik slukket den påsatte brand i vores fælleshus, siger Pia Heide Heidebo.

Nattens brand blev begrænset, og ifølge Pia Heide Heidebo er der en chance for, at hun fik skræmt den eller de personer væk, som var i færd med at sætte ild på bygningen.
Nattens brand blev begrænset, og ifølge Pia Heide Heidebo er der en chance for, at hun fik skræmt den eller de personer væk, som var i færd med at sætte ild på bygningen. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Efterlyser vidner

Selvom nattens brand hurtigt blev opdaget, så er Pia Heide Heidebo bange for, om det vil ske igen.

- Det er utrygt, for man kan ikke slappe af. Det påvirker én konstant, siger hun og tilføjer:

- Jeg gik fuldkommen i panik og rystede. At det skulle ske igen, det havde hverken jeg eller andre forestillet os.

Casper Andersen, vicepolitiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fortæller, at fremgangsmåden i forbindelse med ildspåsættelserne de seneste 12 dage har været forskellig fra gang til gang. Derfor kan politiet heller ikke hverken be- eller afkræfte, om der er en eller flere gerningsmænd.
Casper Andersen, vicepolitiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fortæller, at fremgangsmåden i forbindelse med ildspåsættelserne de seneste 12 dage har været forskellig fra gang til gang. Derfor kan politiet heller ikke hverken be- eller afkræfte, om der er en eller flere gerningsmænd. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fortæller vicepolitiinspektør, Casper Andersen, at man nu intensiverer indsatsen omkring Slagelse yderligere.

- For vi skal have gjort noget ved det her, siger han.

Siden 5. juli 2022 har den nordlige del af Slagelse været ramt af 12 brande. De otte er beliggende inden for en cirkels radius af 300 meter ved Valbyvej. Natten til mandag d. 18.juli 2022 har der været yderliere en brand på Kierulffsvej.

Politiet har i forvejen indsat ekstra patruljer i området, og i efterforskningen undersøges det, om der er sammenhæng mellem de seneste to ugers brande.

Læs også
Endnu en nat med mystiske brande i Slagelse – ild i forsamlingshus og plankeværk
Læs også
Endnu en nat med mystiske brande i Slagelse – ild i forsamlingshus og plankeværk

- Fremgangsmåden er forskellig fra gang til gang, så vi kan ikke, hverken bekræfte eller afkræfte, at vi har med en at gøre eller flere at gøre. Så vi efterforsker bredt ude i området, siger Casper Andersen og tilføjer:

- I den forbindelse hører vi rigtig gerne fra vidner, der enten har set noget, set personer, som ikke er på stedet normalt, eller som har en mistænkelig adfærd.

Politiet kan kontaktes på 1-1-4.

VIDEO: Video fra den 7. juli, hvor der for tredje nat i træk var påsatte brande i Slagelse.


Nyhedsoverblik