Sennepsmølle runder 100 år: Skal stadig lave vores julesennep

Maskineriet hos Bähnke i Skælskør er rundet de 100 år. Men selv om maskineriet er gammelt, så er det stadig uundværligt på fabrikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom sennepsmøllen hos Bähnke i Skælskør er mere end 100 år gammel, så står den stadig bag meget sennep i Danmark.

I 100 år har møllen malet sennepskorn, så vi har kunnet få sennep til vores pølser, julefrokoster og sommeraftener.

Selvom maskineriet er gammelt - så er det ganske uundværligt på fabrikken.

Den danske sennep, som Bähnke er kendt for, begynder nemlig altid ved de gamle valsestole, som blandt andre Jesper Erle bestyrer.

- Det er ufatteligt, at det fungerer endnu, så godt som det gør, siger han.

quote Når jeg er nede ved pølsemanden, så ved jeg, at jeg selv har lavet det. Og jeg kan jo se, at de andre også kan lide det

Kurt Hansen, procesoperatør hos Orkla Foods

Maskinerne er blevet 100 år gamle. Og i ligeså mange år har de kværnet sennepsfrø fra Østeuropa til den fine mel, som skal til for at lave en god sennep.

Det er en tradition

Det hele kører efter 160 år gamle opskrifter, og det er sådan, det fungerer bedst.

- Det er noget tradition. Der er noget hygge om det med at have sennep, plus det er så markant anderledes end alle de andre ting, du kan smøre på din mad, siger Thomas Bruun Storm, der er fabrikschef hos Orkla Foods Danmark.

I over ti år har Kurt Hansen været én af fabrikkens sennepsmestre.

- Det er jeg godt tilfreds med. For når jeg er nede ved pølsemanden, så ved jeg, at jeg selv har lavet det. Og jeg kan jo se, at de andre også kan lide det, siger Kurt Hansen, procesoperatør hos Orkla Foods.

Det virker, som det skal

På Bähnke fabrikken er der blevet holdt 100 års jubilæumsfest for de tre gamle maskiner.

- Så længe vi går og holder øje med tingene, og laver noget god vedligehold på det, så fungerer det og virker som det skal, selvom det er 100 år gammelt, siger Jesper Erle.

Egentlig kunne man godt gøre den del af produktionen mere moderne, men hvorfor ændre på noget, der virker lige som det skal, spørger han.

- Det kører så godt, og de klarer de kapaciteter, de skal. Og når vi efterhånden er blevet så gode til at passe på dem, så kører vi med dem endnu.


Nyhedsoverblik